REAKCIJE

U Međugorju razočarani: Priznanje se gura u drugi plan

Međugorje godišnje pohodi više od milion hodočasnika

Piše: M. HODŽIĆ

2.6.2018

Papa Franjo imenovao je varšavsko-praškog nadbiskupa Henrika Hosera (Henryk) apostolskim vizitatorom sa posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme, objavljeno je na službenim stranicama Vatikana.  

Kako je pojašnjeno, riječ je o isključivo pastoralnoj službi, koja se nastavlja na Hoserovu misiju posebnog Papinog izaslanika za Međugorje, povjerenu 11. februara 2017., a koju je dovršio u proteklim mjesecima.

Posebna pažnja

- Svrha poslanja apostolskog vizitatora je osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, a čije potrebe iziskuju posebnu pažnju - navodi se u službenom vatikanskom saopćenju.

Povodom najnovije odluke oglasio se i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko, izrazivši zahvalnost papi Franji. Istaknuo je da će Hosera dočekati s istim poštovanjem i odanošću.


Hoser sa Štekom i međugorskim župnikom, fra Marinkom Šakotom


Iako mnogi smatraju da je najnovija Papina odluka zapravo put prema službenom priznanju Međugorja kao marijanskog svetišta, u ovom hercegovačkom mjestu, koje godišnje pohodi milion hodočasnika iz cijelog svijeta, nisu takvog stava.

Mještani ističu da je sam Hoser prošlog ljeta najavio mogućnost da će Papa do kraja prošle godine, najvjerovatnije, priznati prva Gospina ukazanja, ali se to nije desilo. Smatraju da se novom Papinom odlukom, zapravo, prologira na neodređeno vrijeme reguliranje statusa Međugorja kao marijanskog svetišta s jurisdikcijom Vatikana nad njim.

Posljednje vizitacije

- Neće biti onako kako smo mi očekivali nakon posljednjih Hoserovih vizitacija Međugorju. Priznanje se, očito, gura u drugi plan. Zapravo, ostaje status quo što se tiče bilo kakvih relacija Vatikana spram Međugorja - kaže Željko Vasilj, voditelj Turističkog ureda u Međugorju.

Vasilj: Neće biti onako kako smo očekivali


O tome kada će Hoser stići u Međugorje i koliko će se zadržavati, u ovom mjestu ništa ne znaju, a iz Župnog ureda se nisu oglašavali.

Posljedice odluke  

Vasilj navodi kako se još ne zna na koji će se način ova odluka odraziti na hodočasnike.

- Živi bili pa vidjeli. To je opet stvar svakog pojedinca - naglašava Vasilj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.