OČAJNI OTAC

Ne znam zašto ovo Turska radi, ali znam da su mi zatvorili sina na pravdi Boga!

Piše: M. AŠČIĆ

4.6.2018

Već 12 dana uopće ne znam šta mi je s djetetom. Ne znamo ni kako je, je li uopće dobro. Ni poziv s njim ne možemo da uspostavimo, a našem konzulu u Istanbulu, kako mi je rečeno, još nije dozvoljeno ni da mu ode u zatvor. Ne znam zašto ovo Turska radi, ali znam da su mi zatvorili sina na pravdi Boga! Kakve on ima veze s Gulenom i tamo nekim pokretom!?

Šta se čeka

Očajni je ovo vapaj koji je i jučer uputio Husein Mašetović, otac Selmira Mašetovića, bh. studenta rodom iz Gradačca, koji je 22. maja uhapšen u Turskoj, u gradu Uštaku, zbog sumnje da je sljedbenik Fetulaha Gulena (Fetallah) i organizacije FETO.

I dok državne bh. institucije nijemo posmatraju cijeli slučaj s hapšenjem studenta, očajni otac već danima pokušava na sve načine doći do pravne pomoći za svog sina.

Njegova sudbina za sada je u rukama turskih vlasti.

Vlasti BiH nisu se angažirale čak ni da zatraže njegovo izručenje. Cijeli slučaj šutke posmatraju, a otac Husein navodi da je nelogično da mu se ne može pomoći barem advokata da dobije, da se, kako ističe, „vidi da je sve jedan nesporazum“.

- Ne krivim ja nikoga. Ni državu, ni konzulat, ali mi nije jasno da nemaju para da se angažira advokat. To mi je sinu sad najpotrebnije. Niko ništa ne zna o njemu danima. Mi već 12 dana ne znamo apsolutno ništa. Poziv je nemoguće uspostaviti. U zatvor mu ne daju da se ode. Znam samo jedno, a to je da je milion posto moje dijete nevino u zatvoru i da ovo što mu se stavlja na teret nije istina  - ogorčen je Mašetović.

Kaže nam da je privatnim vezama kontaktirao jednog advokata u Turskoj, koji dobro poznaje naš jezik, ali da je nepoznato hoće li mu i on moći pomoći jer se i advokat boji.

 Znam dijete

- Pitam se samo zašto je moje dijete krivo. On je putem Fondacije “Izvor nade“ s Ilidže otišao u Tursku, bio njihov stipendista, sve je legalno. I sada mi advokat predlaže da tražim potvrdu da je tako. Tražit ću sve. Pa dijete mi je tamo pet godina. Ja ga sada finansiram, živi u državnom domu. Ima sve dozvole za boravak. Tri ispita su mu ostala da diplomira i oni sada, bez dokaza, zatvaraju nedužne ljude. Samo da mi je da živ i zdrav dođe kući – i jučer je ponovio Mašetović.

Uvjeren je da mu je sin nevin jer nikada nije imao problema sa zakonom, a pogotovo nije bio član nekog pokreta.

- Znam svoje dijete. Znam s kim je bio i šta je radio. I ja sam bio tamo. Spavao kod njega. Znam s kim se družio, gdje je išao. Svi ga tamo vole i hvale i sad je kriv jer je s nekim pričao putem neke mreže. Na osnovu čega oni to misle. Jer je sebi kupio novi mobitel - pita se Husein Mašetović.

Bakiru sam se obratio jer poznaje Erdoana

Mašetović kaže da je prije nekoliko dana poslao i poruku Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH, u kojoj je naveo da ga kao očajni otac moli da mu pomogne da spasi sina.

- Poslao sam mu poruku jer znam da je u dobrim odnosima s predsjednikom Turske Erdoanom. Napisao sam da mi pomogne da dijete izvučem iz zatvora jer znam da je nevin. Ali nisam dobio nikakav odgovor. Lično sam upoznao i Amira Fazlića iz SDA. Rekao mi je da će prenijeti Bakiru sve. Oni, ako hoće, mogu pomoći. Sve je do njih - kaže Mašetović.

Hoće li i mene uhapsiti

Mašetović se pita šta će biti ako on otputuje u Tursku, ako ga pozovu da vidi sina, hoće li i on biti uhapšen.

- Ako odem tamo, riskirat ću da me uhapse. Ni sam ne znam šta da radim - kaže Mašetović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.