TRADICIJA U Zenici se i ovog ramazana nakon ikindija-namaza održavaju mukabele

Vjernici u Čaršijskoj džamiji uživaju slušajući 12 hafiza kako uče Kur'an

E. DRAGUNIĆ
03.06.2018 20:02

Foto: I džamijski harem svakodnevno je pun vjernika koji dolaze da slušaju hafize

Tradicija održavanja hafiske mukabele u Zenici nastavila se i ove godine. Svakog dana nakon ikindija-namaza 12 hafiza sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zenica okupi se u Sultan Ahmedovoj, poznatijoj kao Čaršijskoj džamiji i uči po jednu ili dvije stranice Kur'ana. 

Velika razlika

Ekipa “Avaza” posjetila je ovu džamiju, u kojoj se, nakon što se obavi namaz, okupi veliki broj vjernika, kako unutra, tako i u haremu, i skoro sat pomno sluša i prati melodično učenje Kur'ana zeničkih hafiza. Tradicija učenja hafiske mukabele u ovoj zeničkoj džamiji potječe još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Među vjernicima ima i onih koji na mukabelu dolaze više od 30 godina. Jedna od takvih je Vasvija Beganović, inače majka hafiza Enesa Beganovića, imama Čaršijske džamije.

- Insan živi za ovaj mubarek-mjesec i ove mubarek-dane. Na mukabelu sam dolazila još prije rata, kad su je učila djeca hafizi iz Makedonije. Pamtim te prizore, dijete se igra klikera pa dođe red na njega, prouči stranicu-dvije i vrati se igri – prisjeća se Beganović.

Kako kaže, velika je razlika između tadašnjih i današnjih mukabela, jer je svake godine sve više vjernika u džamiji i više je hafiza učača.

Neopisiv osjećaj

Više od 20 godina na hafisku mukabelu dolazi Sedika Bektaš. Kako kaže, dobro se sjeća jednog dede hafiza, koji je učio mukabelu i često je zaboravljao pa bi ga drugi ispravljali.

- Osjećaj je neopisiv. Lijepo je biti u društvu hafiza. Inače, idem na tri mukabele - sabahsku u Sejmensku džamiju, na žensku nakon podne-namaza u Potočku džamiju i ovdje, na hafisku. Idem i na teravije, svake noći u drugu džamiju. Mukabele su za mene ljepota duše. Dok slušam Kur'an, moje srce istinski uživa u tome – kaže Bektaš.

Dobre prijateljice

Među onima koji na hafisku mukabelu dolaze više od 20 godina je i Aiša Tufekčić. Kaže da rado dođe kad god je u mogućnosti.

- Osjećaj je poseban uz ramazan. Jedva čekam ikindiju da dođem ovdje, zikrim, učim, slušam i pratim učenje Kur'ana. Ovdje sam upoznala mnogo žena i stekla dobre prijateljice – kaže Tufekčić.

NA VRH