EKOLOGIJA

Đapo sutra u Tarčinu na obilježavanju Svjetskog dana okoliša

Avaz.ba

4.6.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sutra će prisustvovati obilježavanju Svjetskog dana okoliša u Tarčinu, gdje će predstavnici Programa UN-a za okoliš/životnu sredinu (UNEP) upriličiti otvaranje drugog po redu Dana upravljača zaštićenih područja u BiH.

Tokom razgovora s upravljačima zaštićenih područja u BiH ukazat će, kako je najavljeno, na ozbiljan problem zagađenja prirodnih područja Bosne i Hercegovine plastičnim otpadom, koji stvara svakodnevnu prijetnju očuvanju biološke raznolikosti i kvaliteta pejzaža.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa UNEP-a na unapređenju komunikacije i saradnje upravitelja zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Trenutno su u BiH zaštićena 33 prirodna područja koja obuhvataju tek oko tri posto teritorija države.

UNEP, u saradnji s partnerima iz resornih entitetskih ministarstava, trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH, saopćeno je iz UNEP-a u BiH.

Svjetski dan okoliša, koji se već 45 godina obilježava svakog 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode, do užih okolišnih tema, poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

Ovogodišnji moto je „Pobijedimo zagađenje plastikom".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.