BIH

Šarović: SAD omogućile povlašteni izvoz bh. privrednicima i refundiranje troškova

Fena

4.6.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države omogućile Bosni i Hercegovini novo produženje povlaštenog uvoza u ovu zemlju.

Za sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na tržište SAD produženo je važenje Generalnog sistema preferencija Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu, koji je važio do kraja prošle godine.

Novom revizijom američkog Kongresa GSP program će važiti od 22. aprila 2018. godine do 31. decembra 2020. godine. GSP program važi retroaktivno, tako uvoznici koji su platili carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije, između 1. januara i 22. aprila 2018. godine.

Generalni sistem preferencija SAD je program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju, kroz omogućavanje povlaštenog uvoza. Bosna i Hercegovina je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih bh. privrednici dobivaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu u SAD.

Povlašteni izvoz u SAD primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode, ukoliko se ispune određeni uvjeti koje definira zemlja, davalac GSP preferencijala.

Jedan od uvjeta je i uvjet porijekla, što znači, da bi uvezena roba bila GSP - prihvatljiva u SAD, mora biti u potpunosti dobivena ili proizvedena u BiH ili da je proizvedena u BiH s najmanje 35 posto dodane vrijednosti prilikom ulaska u SAD te da je direktno isporučena iz Bosne iz Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.