TURSKA

Dok Ministarstvo pravde BiH nije upoznato s hapšenjem Mašetovića, opunomoćenik advokata traži da se brani sa slobode

Vijesti.ba

4.6.2018

Opunomoćenik advokata studenta Selmira Mašetovića, uhapšenog u Turskoj zbog sumnje da je povezan s FETO-om, zatražio je njegovo hitno oslobađanje da bi se mogao braniti sa slobode, potvrdio je za Vijesti.ba ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović.

Mašetovićeva porodica angažirala je advokata u saradnji s Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu, čiji je opunomoćenik posjetio uhapšenog bh. državljanina smještenog u pritvorskoj jedinici u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

- On je uložio žalbu na odluku tužioca o hapšenju, odnosno držanju u pritvoru gospodina Mašetovića i tražio da se brani sa slobode. Sada se čeka odluka turskih vlasti. Mi pokušavamo što češće biti u kontaktu s nadležnim ministarstvima i tužilaštvima da vidimo šta nam je dalje raditi - kazao nam je Sadović.

Generalni konzulat i Ambasada BiH su Selmirovoj porodici dostavili spisak advokata koji govore bosanski i turski jezik. Porodica je angažirala jednog od advokata, koji je, s obzirom na to da se nalazi u Istanbulu, posredstvom svojih poslovnih veza angažirao svog kolegu u Usaku, koji je posjetio pritvorsku jedinicu, upoznao se djelimično s predmetom i zatražio da se Mašetović brani sa slobode.

- Mi smo još prošle sedmice uputili zahtjev prema tužilaštvu i ministarstvima vanjskih poslova i pravde Turske da hitno omoguće generalnom konzulu BiH Beganu Muhiću da posjeti Mašetovića u pritvorskoj jedinici. No, i dalje čekamo odobrenje - ističe Sadović.

Podsjeća da se sličan slučaj hapšenja bh. državljanina u Turskoj dogodio prije tri mjeseca.

- Taj slučaj nije isplivao u javnost, okončan je pozitivno i čovjek se na kraju branio sa slobode. Optužbe su pale i on se vratio u BiH - pojašnjava Sadović.

Ako se u obzir uzme ishod prethodnog slučaja, Sadović smatra da bi se i ovaj put trebalo dogoditi isto, odnosno da Mašetović vrlo brzo bude pušten da se brani sa slobode.

Vodeći se logikom iz ranijeg slučaja, tvrdi Sadović, Mašetović bi se na slobodi mogao naći za dva do tri dana.

- Sad, opet, sve zavisi od same optužbe, mada je i ovaj raniji slučaj, također, bio umiješanost s terorističkom organizacijom, ali su tom čovjeku dozvolili da se brani sa slobode - zaključio je Sadović.

Podsjetimo, turske snage sigurnosti uhapsile su 22. maja studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena.

Mašetović se zajedno s još nekolicinom drugih osoba tereti da je povezan s pokretom Gulena, za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine. On je uhapšen zajedno s jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Mašetović je rođen 19. septembra 1994. godine u Donjoj Međiđi, a prebivalište mu je u Gradačcu.

Ministarstvo pravde BiH nije upoznato s hapšenjem Mašetovića


Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu službenu informaciju u vezi s hapšenjem studenta Selmira Mašetovića u Turskoj, a ukoliko dobije tu informaciju, ona će biti proslijeđena nadležnom MUP-u radi evidentiranja.

Potvrdio je ovo Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH u Sektoru za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i saradnju

- Ministarstvo pravde BiH postupa po međunarodnim ugovorima iz oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći, koja podrazumijeva međusobnu pomoć između država u vezi s procesuiranjem, pribavljanjem dokaza, saslušanjem svjedoka, ustupanjem krivičnih gonjenja, izručenjem i slično, dok zaštitu našim državljanima lišenim slobode u inozemstvu pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva BiH koja se nalaze u državi gdje je uhapšen državljanin BiH - navedeno je u dopisu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.