AVAZ SAZNAJE

General Ćuskić pravomoćno oslobođen optužbe za tragediju iz 1998. godine

Ćuskić: Bio optužen za komandnu odgovornost

M. AŠČIĆ

4.6.2018

Kantonalni sud u Bihaću pravomoćno je danas oslobodio optužbi Fikreta Ćuskića, penzionisanog brigadnog generala Armije RBiH, odgovornosti za tragediju iz 1998. godine u kojoj su u eksploziji vojnog skladišta u Vrelu kod Cazina smrtno stradala trojica, a povrijeđeno teže i lakše ukupno 16 vojnika Petog korpusa Armije RBiH.

Ovu informaciju potvrdio nam je Asim Crnalić, advokat generala Ćuskića.

Riječ je o sudskom procesu dugom skoro devet godina. Crnalić nam je pojasnio da je Ćuskić dva puta bio oslobođan optužbi, ali je Kantonalni sud u Cazinu ukidao presudu i sve vraćao na početak. Danas je Kantonalni sud u Bihaću donio pravomoćnu oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, podsjećamo, podiglo je optužnicu protiv Ćuskića 11. juna 2009. godine. Osim njega, Općinski sud u Cazinu oslobodio je i Šefika Veladžića, bivšeg ministra za boračka pitanja USK, te tadašnjih vojnih lica Senada Kaukovića i Refika Kajtezovića.

Oni su se teretili za krivično djelo nepoduzimanje mjera zaštite vojne jedinice. Prema optužnici, Ćuskić se teretio da je 23. jula 1998. kao komandant Petog korpusa naredio izmještanje komandi i materijalno-tehničkih sredstava s lokacije Varoška Rijeka, “iako je bio svjestan da skladišta nisu kvalitetno zaštićena” te nije poduzeo mjere za čuvanje života i zdravlja ljudi. No, te je navode Sud osporio nakon devet godina trajanja sudskog procesa.

Ko je nastradao

Tada su poginuli vojnici: Elvedin Havić, Safet Begović i Mujo Ičanović, teške tjelesne i po život opasne povrede zadobili su vojnici Hasan Mujagić, Omer Porić, Edvin Dizdarević, Samir Gračanin, Mufid Jagundžija, Denijal Imširević, Ibrahim Omeragić i Zarif Dizdarević. Lakše su ranjeni: Nihad Đulić, Senahid Kamić, Kašmir Husečić, Admir Bajramović, Senad Serdarević, Emir Hrnjčić, Samir Džino i Admir Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.