FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Slučaj "Đureković": Tajna svjedoka Ragiba Merdžanića

Mustač i Perković: Potvrđena doživotna robija

E. D. A

4.6.2018

Prošle je sedmice objavljeno kako je njemački Savezni vrhovni sud odbio žalbe bivšim šefovima jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču i tako pravosnažno potvrdio doživotnu kaznu zatvora za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nadomak Minhena. 

Isporučeni Njemačkoj

Perković i Mustač su proglašeni krivim prije nepune dvije godine na Visokom zemaljskom sudu u Minhenu, na kojem je, inače, prije deceniju Krunoslav Prates osuđen za učešće u Đurekovićevom ubistvu. Prema presudi, Prates je dao Perkoviću ključ jedne garaže u Volfratshauzenu u blizini Minhena i dojavio mu vrijeme Đurekovićevog dolaska. U garaži su ga neposredni izvršioci dočekali i ubili.

 Mustač i Perković: Potvrđena doživotna robija 


Perković i Mustač, kao šefovi SDB-a tadašnje SR Hrvatske, teretili su se da su učestvovali u pripremi i organizaciji, odnosno nalaganju te političke likvidacije, ali su bili nedostupni njemačkim vlastima sve do ulaska Hrvatske u EU.

Nakon cijele peripetije u Hrvatskoj u vezi s tzv. Lex Perkovićem 2013., na kraju su početkom 2014. ipak predati Nijemcima.

„Slobodna Bosna” je 2. aprila 2015. godine objavila tekst „Neispričana, a važna priča: Ragib Merdžanić prije rata po „povjerljivim informacijama“ optuživao Izetbegovića, Mahmutćehajića, Tuđmana, Manolića”


Ovaj slučaj mnogo je pažnje izazvao i u BiH, a posebno interesantan je detalj koji je 2. aprila 2015. godine objavila sada već ugašena „Slobodna Bosna” pod naslovom: „Neispričana, a važna priča: Ragib Merdžanić prije rata po „povjerljivim informacijama“ optuživao Izetbegovića, Mahmutćehajića, Tuđmana, Manolića”.

- U procesu koji se vodi protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravka Mustača i Josipa Perkovića pred Višim zemaljskim sudom u Minhenu za ubistvo disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Volfratshauzenu među imenima svjedoka našlo se i ime Ragiba Merdžanića.

Brutalno otrovan

Ragib Merdžanić, bivši šef Odjela za operacije Službe državne sigurnosti u Rijeci, a kasnije načelnik Odjela za analitiku hrvatskog Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova, 1991. godine bio je savjetnik za bezbjednost i odbranu Alije Izetbegovića. Naš novinar istražio je okolnosti pod kojima je Merdžanić angažiran u BiH i koja je bila njegova stvarna uloga u zamršenim i isprepletenim obavještajno-sigurnosnim mrežama - objavila je „Slobodna Bosna” prije tri godine.

Đurekovića su 1983. godine dočekali i ubili u garaži 


Inače, prema navodima agencije „Patria”, Ragib Merdžanić je u oktobru 1997. godine brutalno otrovan. Prema svjedočenju Vinka Sindičića, direktni izvršioci ubistva odbjeglog emigranta u Njemačkoj bili su Luka Sekula i Branko Bijelić.

- Josip Perković nije izabrao ubice, nego druge osobe - rekao je Sindičić, a na pitanje ko su ti ljudi koji su izabrali ubice, svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Ragib Merdžanić u Rijeci.

Presuda Pratesu i iskaz Sindičića

Zanimljivo da su dvojica nekadašnjih šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) bivše SFRJ osuđeni 2016. godine, dok je još 2008. osuđen Perkovićev doušnik Krunoslav Prates. Presuda Pratesu 2009. godine postala je pravosnažna.

    Perkovićev advokat je prigovarao da se obrazloženje presude protiv Perkovića i Mustača razlikuje od obrazloženja presude protiv Pratesa. Presuda Pratesu, kako tvrdi odbrana, zasnivala se na iskazu Vinka Sindičića, a kojeg u presudi Perkoviću i Mustaču nema.  

(Sutra: Ko je bio Ragib Merdžanić)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.