VOJSKA

Kontingent vojnika Oružanih snaga BiH otišao u Afganistan u mirovnu misiju

Fena

4.6.2018

Kontingent Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) ispraćen je danas u misiju "Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović naglasio je da BiH tim aktivnostima pokazuje svoje čvrsto opredjeljenje za nastavak učešća u mirovnim misijama u svijetu.

- I na ovaj način želimo da promoviramo vrijednosti BiH, ali i da olakšamo put BiH ka EU i NATO integracijama - naglasio je Mašović.

Komandant 6. pješadijske brigade OSBiH, brigadir Radovan Jović rekao je da u ovu misiju mira idu 53 vojnika, a nakon što su provedene intenzivne pripreme kako bi, kaže, ispunili sve postavljene zadatke.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić podsjetio je da je to osma rotacija Šeste pješadijske brigade, u kojoj je 45 vojnika, i druga rotacija Vojne policije OSBiH od osam pripadnika.

Oružane snage BiH su, kazao je, od 2009. godine prisutne u Afganistanu, a više od 1.300 pripadnika bilo je u mirovnoj misiji.

Jerinić je, odgovarajući na pitanja novinara, negirao tvrdnje članice Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanke Majkić da će vojna vježba na Manjači, sa avionima "A-10", koji koriste municiju sa osiromašenim uranijem, biti izvedena u maju naredne godine.

Podsjetio je da bi Predsjedništvo BiH u septembu trebalo da donese plan međunarodnih vježbi za narednu godinu.

- Stanovnicima Manjače i Banje Luke odgovorno poručujem da neće biti gađanja na Manjači i nigdje u BiH, pogotovo ne osiromašenim uranijem, a čak ni bojevom municijom – naveo je Jerinić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.