BIH

Zakon o OSA-i upućen u proceduru bez mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka!

S.DEGIRMENDŽIĆ

4.6.2018


 

Nešto više od četiri mjeseca ostalo je do općih izbora u BIH, no već sada je jasno da u ovom mandatu Parlamentarne skupštine BiH neće biti donesene izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH. 

Izuzev ukoliko međunarodna zajednica ne poduzme konkretnije korake od pisanja otvorenih pisama onima koje smatra krivcima za njihovo nedonošenje. Iako o tome niko javno ne govori, činjenica je da bi nastavak primjene neustavnih odredbi dva zakona podjednako, kao i da su one izbrisane, ugrozio pravnu i svaku drugu sigurnost u zemlji.

Brojni nedostaci

Ispostavilo se da su poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji su nedavno odbili da se izmjene Zakona o OSA-i koje je tek nedavno dostavilo Vijeće ministara usvoje po hitnom postupku bili u pravu.

Naime, ispunjenje njihovog zahtjeva da se o tom prijedlogu očituje Zakonodavno-pravni sektor Parlamenta BiH pokazao je da Prijedlog izmjena Zakona o OSA-i ima manjkavosti kada je u pitanju njegova usklađenost s poslovnicima domova Parlamenta.

Iz njihovog mišljenja, u koji smo imali uvid, saznaje se da za taj zakon nije dostavljeno ni mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, iako je riječ o jednom od najosjetljivijih zakona, gdje su lični podaci najpodložniji zloupotrebama!

Tu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

- Nismo dobili nikakav zahtjev da utvrdimo jesu li izmjene Zakon o OSA-i u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, niti je traženo naše mišljenje - kaže Kovačević.

 

Kovačević: Nije im dostavljen zahtjev

Bakirov nadzor

S druge strane, Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH nedavno je, a po zahtjevu većine poslanika, odredio da izmjene Zakona o OSA-i razmotri i Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e. No, ta komisija je u blokadi od jula prošle godine, zbog čega nema ni parlamentarnog nadzora nad Agencijom, što je apsolutno protivno zakonu.

Poznato je već da su SDA i SDS svojim potezima sve učinili da jedna od najvažnijih parlamentarnih komisija ne funkcionira, te da OSA-u očigledno kontroliraju jedino pojedinci iz vrha SDA, prvenstveno Bakir Izetbegović, čelnik SDA i blizak prijatelj Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.


Stop nezakonitim prisluškivanjima i montiranjima

Ne smije se zaboraviti da je, ostavljajući na snazi neustavne odredbe dva zakona, Ustavni sud BiH ipak pravosudne institucije i policijske agencije uputio na njihovu primjenu isključivo u skladu s poštivanjem ljudskih prava i sloboda zagarantiranih standardima iz Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Takva odluka automatski zabranjuje sva nezakonita prisluškivanja, praćenja, angažiranja kriminalaca za svjedoke u montiranim optužnicama i političkim obračunima s neistomišljenicima.

Jer, sada, kada postoji odluka suda da je to neustavno i rješenje o načinu primjene neustavnih odredbi, otvara se mogućnost i pokretanja nečije odgovornosti za te radnje, što prije nije bio slučaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.