SUD BIH

Odluka donesena: Je li ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću?

M. Aš.

4.6.2018

Sud Bosne i Hercegovine, u predmetu "Naser Orić i drugi", donio je i otpremio drugostepenu odluku, ali ona, za sada, zvanično nije poznata javnosti.

- Javnost će biti blagovremeno informirana o istoj, nakon što bude dostavljena svim strankama u postupku – rečeno nam je iz Suda BiH.

Mediji u RS, prije svih Srna, a zatim i ostali portali, jutros su objavili, pozivajući se na nezvanične izvore iz Tužilaštva BiH, da je Oriću ukinuta oslobađajuća presuda. No, advokatica Lejla Čović, koja brani Orića, rekla je za naš listi da ona ništa zvanično nije dobila.

U slučaju da presuda bude ukinuta, to znači da će Oriću biti ponovljeno suđenje, ali pred Apelacionim odjeljenjem, koje je i donijelo drugostepenu presudu.

U prvostepenom postupku, Orić i Muhić su oslobođeni optužbi Tužilaštva BiH, jer Sud BiH nije poklonio vjeru iskazu zaštićenog svjedoka O1, koji je 11 puta pravosnažno osuđen za razna krivična djela, među kojima je i krivično djelo lažno prijavljivanje.

Suđenje Oriću počelo je početkom 2016. godine. Nekoliko mjeseci prije toga uhapšen je prema potjernici Srbije u Švicarskoj, ali su ga vlasti ove države isporučile BiH.

Optužnica protiv Orića za navodne ratne zločine podignuta je iako ga je Haški sud pravosnažno oslobodio 2008. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.