BIH

U zgradi Delegacije EU: Sastanak lidera političkih stranaka i eksperata Venecijanske komisije

S. Saletović

Piše: S. D.

5.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu počeo je novi sastanak lidera političkih stranaka u BiH i eksperata Venecijanske komisije.

Podsjećamo, na jučerašnjem trosatnom sastanku, prema izjavama sudionika, nije napravljen značajan pomak kada je riječ o dogovoru u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Inače, kako su ranije ocijenili stranački eksperti koji su učestvovali na ovim razgovorima sa stranim ekspertima, Venecijanska komisija dala je okvir i mogućnosti rješavanja ovog gorućeg problema u Bosni i Hercegovini na način da se samo implementira presuda Ustavnog suda koja se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta.

Također, nakon niza sastanaka eksperata Venecijanske komisije s liderima političkih stranaka u BiH danas će biti održana i konferencija za medije povodom konsultacija o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Medijima će se obratiti v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer (Matthew Palmer), direktorica pri EEAS-u za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Anđelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) te specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.