BIH

Održan sastanak lidera stranaka s ekspertima Venecijanske komisije: Je li kompromis na pomolu

S. Saletović

Piše: S. D.

5.6.2018

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu završen je sastanak lidera političkih stranaka u BiH i eksperata Venecijanske komisije.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, na pitanje novinara smatra li on da je na današnjem sastanku napravljen korak naprijed, kazao je:

- Današnji razgovor je bio seriozan, konstruktivan i veliki korak naprijed. Mislim da smo najbliže rješenju do sada i da u ovom trenutku nekim detaljisanjima ne treba baksuzirati dobar ishod cijele priče.

Inače, kako se moglo čuti iz izjava ostalih učesnika razgovora, do konkretnog rješenja nije došlo, a razgovori će biti nastavljeni u četvrtak.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da je bilo govora o privremenom rješenju koje bi se odnosilo samo na predstojeće izbore i bilo bi ograničeno isključivo na Dom naroda Parlamenta FBiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao je da su se lideri stranaka na današnjem sastanku s ekspertima Venecijanske komisije i predstavnicima međunarodne zajednice dogovorili da budu optimistični, no istakao je da se i dalje svi drže svojih pozicija i da to ne može dovesti do kompromisa.

Međutim, ocijenio je da intenzivne aktivnosti međunarodne zajednice ostavljaju nadu da bi neki dogovor mogao ipak biti postignut.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH, ponovila je raniji stav te stranke da oni insistiraju na provedbi odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ''Ljubić'' te nije htjela komentirati mogućnost da HDZ odstupi od stava da se izmjene Izbornog zakona ne provedu samo u domenu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, izrazio je optimizam današnjim sastankom te kazao da je važno da, ukoliko dođe do privremenog ili prijelaznog rješenja za Izborni zakon, ono mora biti u skladu s Ustavom Federacije BiH i Ustavom BiH i pozitivnim zakonskim propisima u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.