BIH

Međunarodna zajednica: Vremena je sve manje, a dogovora o Izbornom zakonu još nema

S. Saletović

Piše: Avaz.ba

5.6.2018

(Foto: S. Saletović)


U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu danas je održana konferencija za medije povodom konsultacija o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Medijima su se obratili v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer (Matthew Palmer), direktorica pri EEAS-u za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Anđelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) te specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Ambasadorica Kormak kazala je da su jutros imali pozitivne razgovore da bi se našlo rješenje.

- Ustavni sud je tražio od Parlamenta da iznađe rješenje i ono mora biti domaće, koje će doći iz ove zemlje, a mi ostajemo opredijeljeni da u tome pomognemo - kazala je Kormak.

Naglasila je da će i dalje nastaviti ohrabrivati političke lidere da dođu do rješenja.

Ajhorst je ponovila da je ovo dio procesa konsultacija s fokusom na izbore u oktobru te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

- Došla sam danas iz Brisela da prenesem poruku koju smo više puta ponavljali, želimo da vidimo ova pitanja riješena, da vidimo BiH na evropskom putu, opredijeljenu na reforme. Mislim da smo danas vidjeli prednost, ne samo da se nađu rješenja već i preuzimanje odgovornosti za naredne korake. Dobar je trenutak, ova regija zapadnog Balkana prioritet je za EU. Vjerujem da do rješenja može doći - kazala je Ajhorst.

Vigemark je kazao da su nastavili s konkretnijim pristupom za koji je uvjeren da će omogućiti provođenje izbornih rezultata.

- Politički lideri se trebaju fokusirati na to kako provesti odluku Ustavnog suda u vezi s izborom delegata u Domu naroda. Još je mnogo posla i bitno je nastaviti raditi u narednim danima - kazao je Vigemark.

Podsjećamo, lideri pet bosanskohercegovačkih političkih stranaka se već drugi dan sastaju s predstavnicima Venecijanske komisije. Sastanak se odvija u sjedištu Delegacije Evropske unije, a prisustvuju predstavnici Stranke demokratske akcije BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte te Socijaldemokratske partije BiH.

Metju Palmer je kazao da je Vašington i dalje poprilično zabrinut kada je riječ o izbornoj reformi.

- Bili smo i ostajemo opredijeljeni zajedničkom radu s domaćim liderima da bismo iznašli međusobno usaglašen put dalje. Siguran sam da u ovom trenutku napreduju stvari u pravom smjeru. Najiskrenije, ovo su vrlo složena pitanja, ne samo politička već i tehnička. U ovom trenutku ne želimo da ulazimo u detalje koje su to stvari razmatrane u smislu daljnjih koraka. Osiguravamo da se ovi razgovori odvijaju u jednom pozitivnom ozračju, da su svi saglasni da se postigne dogovor - istaknuo je Palmer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.