SARAJEVO

U Sarajevu obilježen Svjetski dan okoliša: Trebamo se boriti protiv zagađivanja planete

Piše: E. Halimić

5.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prigodnom svečanošću u Sarajevu je obilježen Svjetski dan okoliša, koji je ustanovljen još 1974. godine.

Ovogodišnju svečanost upriličili su Fond za zaštitu okoliša BiH i Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost RS te dva resorna entitetska ministarstva.

- Ove je godine tema Svjetskog dana okoliša posvećena akciji u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena - zagađenja plastikom - kazao je u uvodnom govoru direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Povod organiziranja ovogodišnje manifestacije bilo je potpisivanje inicijative za aktiviranje generacijskog projekta "Čista rijeka Miljacka".

Nakon pozdravnih govora, inicijativu su potpisali Čibukčić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović.

On je ovom prilikom istakao da je ovo današnje potpisivanje dokaz visokog nivoa međusobnog razumijevanja i saradnje s ciljem da zajednički djelujemo na provođenju politika iz oblasti zaštite i okoliša.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo je kazala da i diljem BiH ima raznih događaja o temi kako pobijediti plastično zagađenje.

- Na Blidinju imamo akciju sakupljanja plastike, u Tarčinu smo imali dan okoliša i povećanje broja zaštićenih područja, ovdje imamo inicijativu za potpisivanje između dva fonda RS i Federacije BiH uz projekt ''Čista Miljacka''. Pokušavamo podići svijest ljudi o plastičnom zagađenju - rekla je Đapo.

Istaknula je da je plastični otpad globalni problem.

- Studije pokazuju da će do 2050. godine biti više plastike u okeanima i morima nego što ima riba, i sama EU je donijela određene politike i odluku da će ukloniti sve flaše do 2025. BiH se, također, bori protiv ovoga jer se susrećemo s plastičnim zagađenjem i u rijekama i kasnije to ide u more i okean, a to jeste problem jer dovodi do toga da životinje umiru jer jedu plastiku, plastika se dugo razgrađuje, 500 godina joj treba da se razgradi, pretvara se u mikrobe koji su vrlo sitni i opet se putem lanca ishrane vraćaju čovjeku u organizam - ističe ministrica.

Napominje da se čovječanstvo treba boriti protiv plastike.

- Prosječan čovjek potroši 1.000 kesa za godinu, a sagorijevanje četiri kese potroše kisika koliko je potrebno za jedan dan, što znači da se za godinu potroši osam mjeseci kisika koliko je potrebno čovjeku. Kada razmislite o tome, onda mislim da će svaki čovjek radije nositi ceker sa sobom nego kupovati plastične kese - rekla je Đapo i dodala:

"U nekim općinama u Sarajevu postavljeni su kontejneri i ljudima je omogućeno da selektiraju otpad, međutim, oni to ne rade. Još je lakše pokupiti otpad i baciti ga u kontejnere. Mi smo u Sarajevu i prije rata razdvajali otpad, nadam se da će se to ponovo desiti. Trebamo još raditi na razvijanju svijesti ljudi, ali i omogućiti ljudima da mogu odlagati otpad propisno."



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.