BIH

Kasarna u Hadžićima od sutra bi trebala biti na raspolaganju migrantima

Fena

5.6.2018

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izjavio da bi kasarna Ušivak u Hadžićima od sutra trebala biti na raspolaganju za smještaj migranata.

- Od sutra trebamo dobiti na raspolaganje i kasarnu Ušivak u Hadžićima, koja ima prilično veliki kapacitet i onda ćemo vršiti određena rasterećenja - kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Dodao je da će to biti dnevna operativna aktivnost koju će pratiti i prema situaciji prilagođavati mjere i radnje.

Najavio je da bi u četvrtak popodne trebao imati sastanak s premijerima Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, da pokušaju naći zajedničko rješenje za taj kanton, da vide definitivno mogućnost "Agrokomercovog" objekta.

- Nemamo sad nikakvu vanrednu situaciju, iznimno alarmantnu situaciju. Sve se odvija u okviru institucija. Dobili smo potvrdu i MUP-a RS da će poslati 60 policajaca, a policija Distrikta Brčko 15 policajaca kao ispomoć na zaštiti granice. Tehnički se sad radi na uvođenje te policije na granicu i nadam se da će to dati dobre rezultate - naveo je ministar sigurnosti BiH.

Napominje da su prilivi migranata svakodnevni, te da se u posljednjih 15 dana prilično smanjio njihov broj, da bi tokom proteklog vikenda imali neuobičajeno povećanje.

- Do sada ih je, sa 3. junom, ušlo oko 5.300, to je stvarna cifra - kazao je Mektić, napominjući da do sada nijedan azil nije odobren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.