BIH

Zdravko Mamić pobjegao u Hercegovinu dan prije presude i poručio: Idem se pomoliti Gospi

Index.hr

5.6.2018

Zdravko Mamić napustio je zemlju. Nalazi se u Bosni i Hercegovini, u Međugorju.

Mamića u BiH u slučaju osuđujuće presude mogu privesti na obavijesni razgovor i zadržati kratko vrijeme, ali ga neće izručiti Hrvatskoj. On bi bio uhapšen ukoliko bi pokušao prijeći granični prijelaz. On bi, ako se proglasi krivim, mogao dobiti do 15 godina zatvora.

Mamića neće biti na sutrašnjem izricanju presude u Osijeku, gdje mu se posljednjih mjeseci sudilo za izvlačenje iz Dinama 116 miliona kuna (više od 40 miliona maraka) i 12,2 miliona kuna (oko 3,5 miliona KM) neobračunatog poreza.

"Neću doći u Osijek", rekao je Mamić u razgovoru za Index.

"Otišao sam pronaći mir. Mogu se vratiti kad želim", rekao je Mamić.

"Idem se pomoliti Gospi"

"Penjem se na brdo ukazanja. Idem se pomoliti Gospi. Znaju ljudi da sam ovdje. Zašto bi se stidio, idem tamo gdje ću naći svoj mir. Ne treba mi nemir. Bilo bi potpuno normalno da zastane suđenje i da se provede istraga, da se isti čas prekine suđenje do okončanja izvida", rekao je Mamić za Index.

Pitali su ga gdje će biti sutra. Kazao nam je da će biti u Međugorju. Tamo je, kako nam je kazao, sam. S njim nisu ni brat ni porodica. Brat Zoran, koji je također optuženik u procesu, danas popodne bio je u Zagrebu.

Poslao je na kraju poruku. Rekao je da mu je najvažniji mir i da bi odlazak u Osijek kod njega izazvao negativnu energiju te da ne želi da mu išta uništi mir. Ponovio je da u slučaju optužbi USKOK nije utvrdio nikakvu štetu u Dinamu, prema tome i nikakvo kazneno djelo, već je Dinamo pravna osoba koja je sklapala poslove s fizičkom osobom. Prema tome, kako kaže Mamić za Index, niko nije oštećen.

"Transferi koje smo radili su ustaljena praksa. Zašto istražuju samo Dinamo?" kaže Mamić na kraju za Index.

Naknadno se Mamić javio i putem svog Facebooka.

"Dragi moji, u iščekivanju objave presude u procesu koji se vodi protiv mene i mojih suradnika ovu sam večer odlučio provesti u miru i promišljanju na meni najljepšem mjestu - Brdu ukazanja u Međugorju. U posljednja 24 sata moje objave je vidjelo više od 1 100 000 korisnika, primio sam 3857 poruka podrške na Facebooku, te mnoštvo poziva, blagoslova i privatnih poruka na koje ne stignem sve odgovoriti, ali vam se na svakoj iskreno zahvaljujem. Želim da znate da mi je vaša podrška snaga, te da vas neću iznevjeriti, a isto očekujem i od hrvatskog pravosuđa koja sutra mora donijeti jedinu moguću ispravnu odluku - oslobađajuću presudu", napisao je Mamić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.