BIH

Belma Balijagić-Džuho: Sud uskratio Faruku Balijagiću iznošenje dokaza protiv Dalide Burzić

Piše: Al. Ti.

6.6.2018

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio prvostepenu presudu u korist glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić, koja je tužila advokata Faruka Balijagića i RTRS zbog klevete, reagirala je i Belma Balijagić-Džuho, advokatica Faruka Balijagića. 

- U odgovoru koji nam je proslijedila ističe da je Sud uskratio drugooptuženom Faruku Balijagiću da iznese sve dokaze na kojima se temelje navodi iz intervjua, pa je odbio saslušati svjedoke poput Muriza Memića, Alise Mutap, Lejle Fazlagić i drugih - navela je advokatica Balijagić-Džuho.

Naglasila je da je Sud odbio saslušati Faruka Balijagića putem međunarodne pravne pomoći, sve dok se Dalida Burzić, iako predložena da se sasluša u svojstvu parnične stranke, nije pojavila pred Sudom, a da bi bila ispitana na sve činjenice i okolnosti temeljem kojih bi tuženi dokazali da nisu postojali klevetnički navodi.

- Vještak Omer Ćemalović je vještačio Dalidu Burzić u njenom kabinetu jer zbog zdravstvenog stanja nije mogla doći kod vještaka, ali je mogla biti na poslu?! Nadalje, vještak je utvrđivao navodnu duševnu bol bez ikakve medicinske dokumentacije, dok, s druge strane, ističe da mu nije poznato koje su to riječi koje su istoj nanijele duševnu bol niti mu je poznato da je Dalida Burzić bila na bolovanju zbog istog. Napomene radi, Faruk Balijagić je 2015. godine podnio Tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv Omera Ćemalovića za davanje lažnih nalaza Nebojši Glavašu da bi se istom prolongiralo izdržavanje kazne zatvora, a koju je tražio od pripadnika MUP-a KS da bi zauzvrat svjedočio protiv Faruka BalijagićaFaruk Balijagić će svakako uložiti žalbu na presudu - kazala nam je Belma Balijagić-Džuho.

Potvrdila nam je, također, da je VSTV-u poslala zahtjev za zaštitu, odnosno sprečavanje zloupotrebe položaja od Dalide Burzić.

- U "Dnevnom avazu" i "Oslobođenju" sam pročitala da je ona iz kabineta glavne kantonalne tužiteljice dala saopćenje, a riječ je o privatnoj tužbi Dalide Burzić - kazala je za Avaz.ba Balijagić-Džuho.

Podsjećamo, Balijagiću i RTRS-u je naloženo da glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Dalidi Burzić isplate odštetu u iznosu od 10 hiljada KM zbog intervjua koji je objavljen 26. jula 2016. godine, a u kojem je Balijagić između ostalog naveo kako glavna tužiteljica Tužilaštva KS stoji iza pokušaja njegovog ubistva u Kaznenopopravnom zavodu u Sarajevu, gdje je bio u pritvoru, te da je uzela 100 hiljada eura da zataška smrt Dženana Memića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.