BIH

U MUP-u RS 18 Bošnjaka i četiri Hrvata rukovodioci, u Sudskoj policiji nijedan

Fena

6.6.2018

Srbi dominiraju u rukovodnim strukturama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), pokazao je Specijalni izvještaj o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, koji je izradila institucija ombudsmena za ljudska prava BiH. 

Prema podacima iz septembra 2017. godine, u MUP-u RS 584 osobe srpske nacionalnosti bile su raspoređene na rukovodna mjesta. Bošnjaka je na tim pozicijama bilo 18 i svega četiri Hrvata.

U entitetskoj policiji ukupno rade 6.444 radnika srpske nacionalnosti, 356 Bošnjaka, 70 Hrvata, 33 zaposlena se izjašnjavaju da su iz reda ostalih, a 17 je pripadnika nacionalnih manjina.

Kada je u pitanju spolna struktura zaposlenih u MUP-u RS, u navedenom periodu je bilo 1. 571 žena i 5.349 muškaraca.

U Sudskoj policiji RS je zaposleno 219 radnika, od toga 205 Srba, sedam Bošnjaka, četiri Hrvata, jedan ostali i dva pripadnika nacionalnih manjina.

Na svih rukovodnim strukturama su samo Srbi. Nema nijednog rukovodioca Bošnjaka niti Hrvata, navedeno je u Specijalnom izvještaju ombudsmena za ljudska prava BiH.

Izvještaj obrađuje relevantne odredbe važećih zakona kojima se uređuje pitanje zapošljavanja te radnopravnih odnosa zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama na svim nivoima vlasti te naglašava važnost ravnopravne zastupljenosti spolova, kao i konstitutivnih naroda i ostalih u strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.