Ivanić nakon sastanka s Vučićem: Međunarodna zajednica pravi grešku kada s vremena na vrijeme ima favorite

Avaz.ba
06.06.2018 11:35

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastao se danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka, Ivanić je novinarima kazao da nije realno očekivati da se četiri mjeseca do izbora postigne dogovor oko granice između dvije zemlje.

- Nismo razgovarali o granicama jer nije realno očekivati da se postigne dogovor četiri mjeseca do izbora. BiH je važna Srbiji, ne samo politički nego i ekonomski, postoji mnogo razloga da se ti odnosi poboljšaju - rekao je Ivanić.

Osvrnuo se i na najavljenu gradnju autoputa Sarajevo - Beograd.

- Očekujem od zemlje koja se najviše oko toga angažirala, dakle Turske, da izađe s finansijskim sklopom i uvjeren sam da ćemo do jeseni imati jasan stav kako bi sve trebalo izgledati - napominje Ivanić.

Također je prokomentirao i sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, koja se održava danas. Istaknuo je da su međunarodne institucije u BiH često imale favorite.

- Međunarodne institucije u BiH najveću grešku prave kad s vremena na vrijeme imaju favorite. Vrlo često je Republika Srpska bila kritizirana, nekad s razlogom, a nekad po inerciji. Nadam se da će PIC početi sve više da zauzima neutralnu poziciju - poručio je Ivanić.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona u BiH, Ivanić je kazao da je velika greška prebacivati stvari na CIK.

- Mislim da je pogrešno prebacivati odgovornost. Ključ dogovora je u Federaciji - dominantno između SDA i HDZ-a. I ostalih stranaka - kazao je Ivanić.

NA VRH