BIH

Cvitanović: Zbog težnje Sarajeva da nametne volju Hrvatima, pozivam HNS da podrži Zeleniku

Vijesti.ba

6.6.2018

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilja Cvitanović u razgovoru za Vijesti.ba odgovorio je na brojne optužbe vezane za navode o razbijanju jedinstva hrvatskog naroda nakon kandidature Diane Zelenike za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Cvitanović navodi da optužuje onaj ko 20 godina vlada u ime Hrvata u Bosni i Hercegovini, onaj koji je dopustio korupciju i nepotizam na ovom nivou te da će Diana Zelenika i HDZ 1990 vratiti dostojanstvo u predstavljanju Hrvata.

- Svako onaj ko se služi oprobanim floskulama da je neko izdajnik, neće mu to proći, jer ja sam odgovoran Hrvat i prema sebi i prema svom narodu i neću dopustiti manipuliranje takvim stvarima - rekao je Cvitanović.

S obzirom na to da je HDZ 1990 stranka članica HNS-a te imajući u vidu da je evidentna težnja dijela političkih stranaka iz Sarajeva da nametnu volju hrvatskom narodu, Cvitanović je pozvao sve stranke s hrvatskim predznakom da podrže najboljeg kandidata.

- Budući da je evidentna težnja dijela političkih stranaka iz Sarajeva da nametnu volju hrvatskom narodu u izboru člana Predsjedništva, pozivam sve stranke s hrvatskom predznakom u HNS-u i van njega da se okupe oko, siguran sam, najboljeg kandidata među Hrvatima u ovom trenutku, a to je doktorica Diana Zelenika - rekao je predsjednik HDZ-a.

Osvrnuo se i na odgovor koji je stigao iz redova Katoličke crkve iz koje je navedeno da Crkva ne podržava nijednu političku stranku i obrazložio poziv koji je uputio.

- U strahu za nestanak katoličkog odnosno hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini poslao sam poruku Katoličkoj crkvi, jer narod očekuje da Crkva upozori na ono što nas uči, da upozori na oholost, bahatost, korupciju i nepotizam, na zapošljavanje po stranačkoj iskaznici, na iseljavanje Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine, i mislim da nisam prešao mjeru i da bi Crkva trebala u tome pravcu sve nas koji se bave politikom upozoravati - rekao je Cvitanović.

Govoreći o odnosu zvaničnog Zagreba prema hrvatskim strankama, Cvitanović je naveo da u postizbornoj fazi očekuje transparentnu i konstruktivnu komunikaciju.

- Ja vodim stranku koja je osvojila trideset posto hrvatskih glasova u Bosni i Hercegovini. Članica je Evropske pučke stranke i Međunarodne demokratske unije, to jeste dvije najveće institucije koje okupljaju demokršćane u Evropi i svijetu. Članica istih asocijacija je i HDZ Republike Hrvatske i naravno da očekujem poštivanje i uvažavanje od gospodina Plenkovića kao predsjednika HDZ-a Hrvatske, koji se, istina, ponaša u skladu s tim i daje podršku Hrvatima kao narodu, a ne pojedinoj političkoj stranci. Očekujem da će u postizbornom vremenu to biti jedna vrlo transparentna i konstruktivna komunikacija sa svim ozbiljnim političkim akterima među Hrvatima u Bosni i Hercegovini - zaključio je Cvitanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.