BIH

Kako Bakir Izetbegović budžetskim novcem pomaže turske investitore

Žurnal.info

6.6.2018

Najmanje 30 hiljada maraka „interventnih budžetskih sredstava“ uplaćeno je na račun turskih investitora koji su osnovali „Simurg mediju“. Sve odluke o dodjeli novca potpisao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. „Simurg media“ izdavač je magazina ''Stav'' te portala Faktor, piše Žurnal.info. 

Posljednja odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve objavljena je u ''Službenom glasniku BiH'' od 5. juna ove godine. Izetbegović za „Simurg mediju“ donira 15 hiljada maraka, kao „podršku i pomoć“ za izdavanje edicije „Bošnjaci – 25 godina od održavanja Bošnjačkog sabora“. U obrazloženju odluke nisu navedeni detalji o ovom projektu, ali je zato Izetbegović obavezao izdavačku kuću „Simurg media“ da dostavi izvještaj o utrošku sredstava.

JAVNA PREDUZEĆA VRATILA KAPITAL

''Simurg media'' sredstva iz budžeta dobila je i prošle godine. Bakir Izetbegović potpisao je odluku kojom je ovoj izdavačkoj kući čiji su vlasnici turski investitori odobrio 8.000 maraka „na ime podrške dodjele književne nagrade 25. novembar“. Isti iznos i za istu svrhu odobren je i 2016. godine. Opet je potpisnik bio Bakir Izetbegović. Te 2016. godine saradnica i uposlenica „Simurg medije“ bila je kćerka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prema sudskom registru, osnivač „Simurg medije“ je AKCAN MADENCILIK SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI. Osnivački kapital bio je 58 hiljada maraka. Sve se to, dakako, već vratilo turskim investitorima, jer je većina javnih preduzeća kojima upravljaju kadrovi SDA putem direktnih sporazuma poslovala sa „Simurg medijom“.

Najveći iznos na račun ''Simurg medije'' uplatilo je Javno preduzeće ''BH Pošta''. Za tri godine javno preduzeće kojim rukovodi kadar SDA Mirsad Mujić uplatilo je „turskim investitorima“ 30.346 maraka. Istovremeno, sjedište „Simurg medije“ je u prostorijama ''BH Pošte''.

„Čestitke“ su kod turskih investitora objavljivale općine Banovići, Jablanica, Bužim, Ilidža, Novo Sarajevo te ''Autoceste Federacije BiH'', ''Sarajevo–gas'', KJKP ''Rad'', Ministarstvo civilnih poslova BiH te Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji je „reklamni prostor“ platio 5.110 KM. U momentu sklapanja ovih ugovora, ukupno vrijednih više od 60 hiljada maraka, javnim preduzećima i institucijama rukovodili su kadrovi SDA.

Istovremeno, vjerni pretplatnik svih izdanja turske izdavačke kuće „Simurg media“ je Agencija za državnu službu Federacije BiH. V. d. direktora Agencije za državnu službu je Refik Begić, koji istovremeno obavlja i funkciju sekretara Kadrovske komisije SDA, zaključuje se u tekstu novinara Žurnal.info. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.