BIH

Želi li Dedić eliminirati proizvođače smilja

Piše: M.R.S.

6.6.2018

Na početku mandata mislio sam da ne može biti gori odnos ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH prema Odboru za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH, a sada se može reći da smo, nažalost, imali bolje odnose s bivšim ministrom (Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem, op. a.), za kojeg znamo kako je završio i šta je radio.  

Rekao je ovo danas Đuro Prkačin (HDZ BiH-HNS), delegat u Domu naroda, na sjednici ovog doma, tokom rasprave o godišnjem izvještaju o stanju poljoprivrede za 2016. godinu.

Kazao je da ih je aktuelni ministar Šemdudin Dedić uvjeravao da će poticaji za ovu godinu ostati barem na nivou iz 2017. godine, a oni su zapravo smanjeni.

Prkačin je istakao da se izmjenama i dopunama Pravilnika o ostvarivanju novčanih podrški, za koje je u toku javna rasprava, žele eliminirati proizvođači smilja koji su uložili veliki iznos novca za ovu proizvodnju, osim što im je smanjen poticaj.

- Traži se da moraju priložiti i dokaz o sadnom materijalu, a ljudi su posadili prije četiri-pet godina – ukazao je Prkačin.

Dedić je odgovorio da proizvođači smilja "neće imati neke posljedice".



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.