OFENBAH

I u Njemačkoj traže pravdu za Dženana i Davida

Bato Šišić

6.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U njemačkom gradu Ofenbah, u kafiću koji je u vlasništvu Anesa Jarebice iz Livna, organizirana je večer "Pravda za Dženana i Davida". Organizacija i inicijativa potekla je od Banjalučanke Jelene Dinić i Duška Todića.

- Jednostavno smo morali nešto da uradimo, organiziramo, jer te dvije tragedije, ta dva mlada života koja su naprasno i nasilu ugašena u BiH spojili su nespojivo, povezali sve ljude koji žele pravdu, bez obzira na vjeru i naciju. Ovo je skup posvećen njima, njihovim roditeljima, gradovima u kojima su rođeni, svim njihovim poštenim i iskrenim sugrađanima. Htjeli smo da pokažemo i dokažemo da i mi, koji živimo u dijaspori, mislimo na njih, pratimo zbivanja vezana za te dvije pretužne tragedije i nadamo se da će se uskoro ta dva brutalna ubistva i smrt dva mlada života razjasniti - rekla nam je Jelena Dinić.

A, da su David i Dženan spojili i spajaju sve ljude dobre volje, sve nacije i nacionalnosti, potvrdilo se i u Ofenbahu, pa su tako, između ostalih, bili Elvir Pintol iz Sarajeva, otac i sin Ivica i Goran Katala iz Kiseljaka.

Ivica, kako nam reče, je na svim okupljanjima vezano za Davida i Dženana, njegovo srce, duša i misli su svakodnevno uz njihove roditelje.

Bila je tu i Šejla Torlak iz Zenice, Mirela iz Sarajeva, Lenče Trajkovska iz Makedonije, Zoran Vicelarević....

Te večeri prodavale su se i majice s likovima Dženana i Davida, sakupljali potpisi, ali i dobrovoljni novčani prihodi koji će biti uručeni njihovim porodicama.

Kako nam reče Duško Todić, ovo je samo početak ovakvih okupljanja u Njemačkoj jer žele da takvim okupljanjima budu dio priče i mirnih protesta u pravdi za Dženana i Davida, dok se oba slučaja ne razjasne.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.