SKANDALOZNO

Kako Bakir dijeli državni novac: Prekrižio Maka Dizdara, turskim medijima dao 30.000 KM

Dizdar i Izetbegović na prošlogodišnjoj manifestaciji: Pusta obećanja

Piše: S. KURT

7.6.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izigrao je i obmanuo Fondaciju „Mak Dizdar“! 

Loše stvari

U oktobru prošle godine Izetbegović je bio visoki pokrovitelj Svečane akademije „Mak Dizdar: prvih stotinu godina“ u Narodnom pozorištu u Sarajevu i tada, a bez ikakvog dogovora ili molbe, sam obećao da će učiniti sve da ovog proljeća počne s otvorenjem Makove hiže i u Sarajevu, u kući u kojoj je stanovao.

Izetbegović je tada obećao snažnu podršku. I više se nikad nije javio Gorčinu Dizdaru, direktoru Fondacije i unuku velikog Maka.

Mak Dizdar: Slavni bh. pjesnik


- Neću da pričam o tom pokroviteljstvu, previše je tu loših stvari. Eto, dobili smo Narodno pozorište i ništa više, ali i na tome hvala. Međutim, nakon toga Izetbegović se nije javljao, pisao sam, zvao... Dugo nije bilo nikakvog odgovora – kazao je za „Avaz“ Dizdar.

Ističe da je i sam bio iznenađen kada je Izetbegović na svečanosti ponudio pomoć i podršku otvaranju hiže, da o tome nije bilo ranije govora, da nije bilo ni dogovora, pa je vijest dočekao oduševljeno.

- Vidim sada da od toga nema ništa. Nakon bezbroj zvanja i pisama konačno sam dobio odgovor od Izetbegovića. Zapravo od njegovog savjetnika Suljovića, koji mi je rekao da je „predsjednik stavio minus na naše pismo“, odnosno odbio bilo kakvu pomoć. Bez ikakvog obrazloženja, bez mogućnosti da održimo sastanak i vidimo šta se može. Izetbegović je stavio minus na Maka – govori nam Dizdar.

Festival kulture

On dodaje da je istovremeno saznao da Izetbegović neće pružiti nikakvu podršku ni festivalu kulture „Slovo Gorčina“, koji se od 1971. godine u čast Maka Dizdara održava u Stocu.

- Hvala svima koji su nas podržavali u ovom projektu. Izvinjavamo se onima koji su negodovali zbog naše odluke da obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara bude održano pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića - zaključuje Gorčin Dizdar.

Ukinuta nagrada

Grad Sarajevo ukinuo je nagradu „Slovo Makovo“, koja je ustanovljena 2012. za najboljeg pjesnika regiona. Nagrada je samo jednom dodijeljena, poslije...

- Jedan bivši gradonačelnik otvoreno mi je priznao da nema novca. Do ovog, aktuelnog, Skake nisam mogao ni doći. Oni su nedodirljivi – kaže Gorčin Dizdar.

Para uvijek ima za naklonjene medije

Bakir Izetbegović odobrio je najmanje 30.000 maraka „interventnih budžetskih sredstava“ na račun turskih investitora koji su osnovali „Simurg mediju“. Riječ je o izdavačima magazina „Stav“ i portala „Faktor“.  

Faksimil jedne od odluka koju je potpisao Bakir Izetbegović

Posljednja odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve objavljena je u ''Službenom glasniku BiH'' 5. juna ove godine.

Izetbegović za „Simurg mediju“ donira 15.000 maraka, kao „podršku i pomoć“ za izdavanje edicije „Bošnjaci - 25 godina od održavanja Bošnjačkog sabora“. U obrazloženju odluke nisu navedeni detalji o ovom projektu.

Izetbegović: Pogurao turske medije


„Simurg media“ sredstva iz budžeta dobila je i prošle i pretprošle godine. Izetbegović je dvije godine zaredom izdavačkoj kući, čiji su vlasnici turski investitori, odobrio 8.000 maraka „na ime podrške dodjele književne nagrade 25. novembar“. Te 2016. saradnica i uposlenica „Simurg medije“ bila je kćerka Bakira Izetbegovića.

Osnivač „Simurg medije“ je „Akcan madencilik sanayi ve ticaret anonim sirketi“, a posao je pokrenut sa svega 58.000 maraka. Sve se to već vratilo turskim investitorima, jer je većina javnih preduzeća kojima upravljaju kadrovi SDA putem direktnih sporazuma poslovala sa „Simurg medijom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.