BIH

Predstavljen projekt "EU4Business": Bh. kompanije će dobiti 10 miliona eura grant sredstava

S predstavljanja projekta: Nastojimo osnažiti lokalne zajednice i biznis ( A. Kuburović)

Piše: E. H.

7.6.2018

Delegacija Evropske unije u BiH, Njemačka agencija za razvojnu saradnju (GIZ), Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su predstavile zajednički projekt „EU4Business“.  

Kako je rečeno na pres-konferenciji, vrijednost projekta je 16,1 milion eura, od kojih su 15 miliona sredstva EU, a 1,1 milion eura donirala je vlada Njemačke.

Ovom prilikom šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) istakao je da je ovaj projekt na neki način nastavak inicijative EU za lokalne vlasti.

- Nastojimo osnažiti lokalne zajednice i biznis. Ovih 16,1 milion eura iskoristit ćemo za direktnu podršku malim i srednjim preduzećima, IT sektoru, izvozno orijentiranim kompanijama. Želimo potaknuti uspješne priče u BiH.

Ambasadorica Njemačke u BiH Kristian Hohman (Christiane Hohmann) ovom prilikom istakla je da je Njemačka pokrenula ovaj projekt, ali da nije mogla ni sanjati da će mu se priključiti mnogobrojni partneri.

- Zahvaljujući tome, mi danas možemo predstaviti nove metode kojima ćemo podržati privrednike u BiH. Na ovaj način direktno ćemo pružiti pomoć lokalnom nivou da privuku što više investitora, prvenstveno jer BiH pripada Evropskoj uniji – naglasila je Hohman.

Direktorica Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) u BiH Brigit Hojel-Rolf (Brigitte Heuel-Rolf) pojasnila je da su za implementaciju ovog projekta zaduženi GIZ, UNDP i ILO.

- Od 16,1 milion eura, kao direktna finansijska pomoć u obliku granta, kompanijama bit će dodijeljeno 10 miliona. Sredstva će biti dodijeljena putem više tendera koji će biti raspisani već krajem ove godine. Od 10 miliona grant sredstava 4,5 miliona će se dodijeliti kompanijama u izvozno orijentiranim sektorima, 2 miliona za poljoprivredno prehrambeni sektor, 1,5 miliona u oblasti turizma i jedan milion za poduzetništvo – istakla je Hojel-Rolf. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.