BIH

Sudski izvršilac u Rudom istjerao putnike iz autobusa u vlasništvu Esada Stroila i zaplijenio ga

Večernje novosti

7.6.2018

Na Trgu slobode u Rudom jučer oko osam sati putnici iz desetak sela općine Rudo na putu ka Regionalnom medicinskom centru u Foči na redovnoj liniji "Balkan-transa" ostali su bez prijevoza. Autobus u vlasništvu Esada Stroila iz Priboja zaplijenili su sudski izvršioci.

Tako su putnici, a uglavnom su to ljudi koji idu na ljekarske preglede ili u posjetu bolesnicima u Foču, zaustavljeni u Rudom. Njih je po Zakonu o parničnom postupku iz autobusa udaljio sudski izvršilac i predstavnik Pravobranilaštva iz Foče, a na osnovu tužbenog zahtjeva Općine Rudo zbog neizmirenog duga "Balkan-transa" u iznosu od 142.000 maraka.

- Umjesto autobusom, koji na ovoj liniji redovno saobraća od 2009. godine, putnici su ka Foči otpremljeni vozilima iz općinskog parking-servisa i taksijima, a o trošku općinskog budžeta - pišu ''Večernje novosti''. 

- Kredit od 200.000 maraka iz revolving fonda Općine Rudo za kupovinu autobusa i poljoprivrednih mašina su podigli bivši vlasnici "Balkan-transa" Zoran Ikonić i Milan Radišić. Kako kaže Esad Stroil, vlasnik "Balkan-transa", izmanipuliran je, jer mu nisu u cijelosti predočeni neki podaci iz kredita bivših vlasnika. Ali, kako ističe Stroil, nije smjelo doći do "hapšenja" autobusa u Rudom, jer je Viši privredni sud u Banjoj Luci svojim rješenjem uvažio žalbu kojom je ukinuo odluku Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu.

Sami voze

U općinskoj upravi su nam rekli da će do iznalaženja zakonskog rješenja putnike i lakše bolesnike, s uputama ovdašnjih ljekara, u Foču voziti kako se snađu - svojim vozilima ili uz plaćanje taksi usluga. 

Nema sumnje da će i to biti dodatni sudski proces, jer Općina tereti "Balkan-trans" i za neizmirivanje kirije za unajmljeni poslovni prostor u bivšoj željezničkoj stanici u Rudom, a predmet se još nalazi na sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.