SLUČAJ VRANICA

Bojovnici HVO-a oslobođeni za mučko ubistvo 13 „Zlatnih ljiljana“

M. SMAJKIĆ

8.6.2018

Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhard Poznić danas su u Kantonalnom sudu Mostar oslobođeni optužbe za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade „Vranica“, u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Zatvorske kazne od po godinu, koje je danas Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Marin Zadrić, izreklo Aničiću i Pozniću odnosi se na ratni zločin nad dvoje civila koji su iz svojih stanova dovedeni na Mašinski fakultet, gdje je bilo sjedište Vojne policije HVO-a.

Tako je ovo četvrti put da su Aničić, koji nije bio na izricanju presude, Škutor i Poznić oslobođeni u slučaju koji se odnosi na mučko ubijanje 13 pripadnika Armije RBiH, članova Komande, „Zlatnih ljiljana“, čiji su posmrtni ostaci, njih desetorice, pronađeni 2007. godine, dok se za tijelima trojice još traga. Postupak protiv prvooptuženog Željka Džidića je razdvojen, s obzirom na to da se on od oktobra 2011. nalazi u bijegu.

Podsjetimo, postrojavanje pripadnika Komande Četvrtog korpusa, nakon zarobljavanja ispred zgrade „Vranica“, zabilježeno je kamerama HTV-a, čiji su snimci plasirani u emisiji „Slikom na sliku“, a nakon čega su mučki ubijeni u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru.

Uz njihove posmrtne ostatke u grobnici Rimski bunar na Gorancima, pronađeni su ostaci tijela petero civila.

Riječ je o četvrtom, ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio treću oslobađajuću presudu.

Kantonalna tužiteljica Maja Čišić najavila je podnošenje žalbe i na oslobađajući i na osuđujući dio presude, kao i na izrečene sankcije.

Omeru Ćehiću, ocu ubijenog Senada jučer je tokom presude bilo skoro pozlilo, nakon čega je Zadrić naložio sudskim policajcima da mu donesu vode.

Nakon presude je kratko rekao: „Pravda ne ide kako treba, to se navija kako oni hoće.“


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.