ISPOVIJEST

Dino, kod koga je završila moja taksi licenca?

Piše: K. KEŠMER

8.6.2018

Pandorina kutija zvana „taksi licence“ otvorena je istupom vlasnika kompanije „Žuti taxi“ Vahida Zajke. O tome kako se licence dobivaju, kako se preprodaju, kome idu, svaki dan stižu novi detalji. 

Tri ranjavanja

Jedan od onih koji tvrde da im je licenca nezakonito oduzeta da bi završila u rukama nekoga drugog je i Ermin Džanko. Ratni specijalac, 70-postotni invalid, ovim poslom bavio se više od 30 godina. Sve dok ovu oblast nije počeo „uređivati“ smijenjeni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

- Prije rata, kada sam završio školovanje, počeo sam raditi kao taksista. To sam radio sve do 1992. godine, kada sam se priključio Specijalnoj jedinici koju je vodio Dragan Vikić. Tako sam preživio tri teška ranjavanja. Nakon rata, kao RVI, vratio sam se svom starom poslu, taksiranju – priča nam Džanko.

Kako kaže, tijelo mu je još puno gelera, nikad rane nije do kraja zaliječio, ali nikad nije od države ništa ni tražio.

- Naučio sam da radim i da se sam za svoju porodicu borim. Tako sam i radio. Ali, s obzirom na to da nemam zdravstveni knjižicu, ljekar Besim Čalkić liječio me besplatno sve dok nije umro. Nakon toga, slijedi mi borba za goli opstanak, i mene i moje žene i dvoje djece – navodi Džanko.

U tom periodu, kaže, nije mogao ustati iz kreveta, rana na nozi mu se otvorila, nije mogao ni raditi ni privređivati.

- Kako sam se oporavljao, bio sam zakasnio s produženjem licence. Uputio sam molbu da predam naknadno, koja je odobrena. Nakon toga predao sam svu dokumentaciju, sve uredno popunio, prijavio... Ipak, stigao je odgovor o odbijanju – priča Džanko.

Nakon toga, počeo je slati molbe i pisma. Sve je otišlo na ruke tadašnjeg premijera Konakovića i ministra za saobraćaj Muje Fiše. Odgovora nije bilo.

Jedina nada

- Objasnio sam cijelu situaciju, šta mi se dešavalo, molio za razumijevanje. Kasnije sam čuo da se te licence odmah dodjeljuju nekom drugom, pitam Dinu Konakovića gdje je moja završila – kaže Džanko.

Na kraju, istu molbu poslao je i novom premijeru KS Ademu Zolju, od kojeg očekuje odgovor i da ispravi nepravdu.

- Taj sam posao radio više od 30 godina, sada imam 52 godine. Ko će me zaposliti? Gdje da ja radim? To mi je jedina nada – zaključio je ovaj bivši specijalac.

Jedino Bakir odgovorio, ali da nije nadležan

Nakon što je iscrpio sve mogućnosti i kada je na sve adrese poslao pisma, na koja nije dobio odgovor, novo je uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

- Jedino od njega sam dobio odgovor. Ali da nije nadležan za ovaj slučaj... - kaže Džanko.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.