NAJAVE

Nakon odluke Evropskog parlamenta rabljena vozila iz EU bit će jeftinija

S. NUMANOVIĆ

8.6.2018

Rabljena vozila koja se uvoze s područja Evropske unije morala bi pojeftiniti. Evropski parlament, naime, prije nekoliko dana odlučio je da drastično budu pojačane kontrole na tržištu ove vrste automobila.

Ogromne štete

Prema procjenama Evropske komisije, zbog prepravljanja kilometraže na rabljenim vozilima, Evropska unija gubi između pet i deset milijardi eura godišnje! 

U Briselu smatraju da vraćanje brojčanika povećava vrijednost automobila u prosjeku između 2.000 i 5.000 eura i odlučni su tome stati ukraj.

Evropski parlamentarci podržali su taj stav i zahtijevaju da sve države EU pod hitno uvedu odredbe prema kojima je prepravljanje kilometraže na vozilu krivično djelo zbog kojeg se ide u zatvor! Nadalje, na svakom tehničkom pregledu morat će se upisati tačna kilometraža svakog vozila.

Podaci potom moraju biti pohranjeni u bazu koja će biti jedinstvena za cijelo područje EU. Proizvođači vozila obavezani su da unaprijede tehnička rješenja koja bi onemogućila daljnje zloupotrebe.  

Harun Mujkić, vlasnik firme „AC Inter Car“ iz Sarajeva, vjeruje da će ove mjere, kada stupe na snagu, neminovno dovesti do pada cijena rabljenih vozila koja se u BiH uvoze iz EU.


Mujkić: Neminovan pad cijena

- Ta odluka uveliko će promijeniti stanje na tržištu. Ljudi će tačno znati šta kupuju. Za novac koji su dali dobit će pravu vrijednost. Pojeftinit će vozila na kojima su rađene te prepravke, a njih nije malo. Ipak, nismo uvozili samo takva vozila – kaže Mujkić za „Dnevni avaz“.

Netipični kvarovi

On navodi i da je od 20 vozila koja uđu u njegov servis, pet kupljeno u BiH i imaju realnu kilometražu.

- Od ostalih 15, barem ih osam ima vraćene kilometre. To se vidi i po tome što mi u servis ulaze vozila s kvarovima koji nisu tipični i ne bi se trebali pojavljivati na kilometrima koji u tom trenutku stoje na kilometar satu – prenosi on svoja iskustva.


Na servisu često bude otkriveno namještanje kilometraže

Čak 80 posto prepravljanja

Velika istraga Evropske komisije utvrdila je da čak 80 posto rabljenih vozila koja se šalju preko granice prethodno prođe prepravljanje kilometraže. Mujić smatra da će upravo zbog toga što će kontrola biti bitno pooštrena doći do povećanja ponude korištenih auta i za područje Balkana i BiH.

- S obzirom na to da ćemo imati pojačanu ponudu, a potražnja će biti ista kao i do sada, cijene će morati padati. Na to neće moći utjecati čak ni veliki dobavljači ove vrste vozila u BiH i regionu – kaže Mujkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.