DOK TEČE ROK

Ko je kriv što se izlaznost milionske bh. dijaspore na izbore u domovini mjeri tek u hiljadama

Sve informacije dostupne na stranici www.izbori.ba: Vodič za glasanje putem pošte

S. DEGIRMENDŽIĆ

9.6.2018

Prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za opće izbore koji će se održati 7. oktobra ove godine, moraju biti dostavljene u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH najkasnije do 24. jula u ponoć.

Pirić: Registriranim biračima poslali PRP 2 obrasce

Složene procedure


Maksida Pirić, portparol CIK-a, kaže za “Avaz” da je Komisija nedavno predala “BH Pošti” više od 64.000 pošiljki za birače izvan BiH koje sadrže obrasce PRP 2 za osobe koje su bile registrirane na posljednjim lokalnim izborima da glasaju iz inozemstva.


- Te osobe, ukoliko žele ponovo glasati za predstojeće izbore, moraju potvrditi registraciju tako što će popuniti obrazac PRP 2 i, uz kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata, dostaviti CIK-u - kaže Pirić.

PRP obrazac za one koji se prvi put prijavljuju za glasanje


Neophodno je da birači potvrde registraciju, jer postoji mogućnost da je kod nekih u međuvremenu došlo do promjene adrese ili su se, možda, vratili u domovinu.


- Da bismo im poslije mogli poslati glasačke pakete, moramo dobiti potvrdu registracije - kaže Pirić.


Iako u CIK-u nemaju podatak o tome koliko državljana BiH sa pravom glasa živi u inozemstvu, prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, to je skoro 1,3 miliona osoba porijeklom iz BiH, od kojih je više od 500.000 sa pravom glasa.


No, broj onih koji se prijavljuju za glasanje u svim izbornim poslijeratnim godinama, izuzev na lokalnim izborima 2016. godine, kada ih se prijavilo 64.000, nije premašio ni 50.000.


Često se naši građani žale na komplicirane procedure pri glasanju putem pošte. To zasigurno jeste jedan od razloga zašto apstiniraju od glasanja. Na apele dijaspore da se uvede mogućnost elektronskog glasanja, što su godinama tražili, bh. vlasti ostale su gluhe.


Brojne malverzacije


Činjenica je da oni koji godinama osvajaju vlast, a spočitavaju im se malverzacije, manipulacije i krađe na izborima, i ne žele bilo kakvo unapređenje izbornog procesa koje bi ga učinilo transparentnijim i ne podržavaju uvođenje novih tehnologija u taj proces.


To je pokazalo i nedavno odbijanje većine u Domu naroda Državnog parlamenta da se usvoje izmjene Izbornog zakona na prijedlog Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte, što bi, između ostalog, omogućilo uvođenje elektronskog brojanja glasova i veću kontrolu ispravnosti izbornog procesa.


Transparentnost koja bi se postigla da je taj zakon prošao, svakako bi se odrazila i na glasanje putem pošte, koje posljednjih godina sve češće postaje sredstvo manipulacija, zloupotreba i izbornih prevara.


Zloupotrebe osobnih dokumenata za glasanje putem pošte u više navrata evidentirala je i Agencija za zaštitu ličnih podataka, kao i CIK, koji nakon svake izborne godine Parlamentu BiH dostavljaju izvještaj o tome.


Tako se zna da je bilo na stotine slučajeva da je neka osoba prijavljena za glasanje putem pošte bez njenog znanja te da su sa jedne adrese stizale desetine prijava za glasanje putem pošte.  


To su samo slučajevi koje su građani prijavili, a posebno zabrinjava to što ima možda i na hiljade onih koje neko prijavljuje za glasanje putem pošte, a da za to i ne znaju. No, takvim pojavama, uprkos tome što se za njih zna, do sada se nije uspjelo stati ukraj i one se ponavljaju iz izbora u izbore.



Prijava nije garancija da će i glasati


Čak i kad se određeni broj birača iz inozemstva prijavi za glasanje putem pošte, to nije garancija da će oni i glasati. Naprimjer, takvih je prijava 2014. godine bilo skoro 42.000, a u konačnici je glasalo samo skoro 28.000 naših građana iz dijaspore.



Podsjećanje za glasanje u Distriktu Brčko


Državljani BiH koji se prijavljuju za glasanje u Distriktu Brčko BiH, a imaju status privremenog boravka izvan BiH, da bi bili upisani u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, obavezno moraju označiti biračku opciju na osnovu entitetskog državljanstva (FBiH ili RS).


Ukoliko ne označe biračku opciju, državljani BiH koji se prijavljuju za glasanje u Distriktu Brčko BiH, neće imati pravo glasati na općim izborima 2018. godine niti će im biti dostavljen glasački materijal.



Motivacija birača


U CIK-u ne smatraju da je glasanje putem pošte komplicirano i kažu da oni čine sve da motiviraju bh. građane u inozemstvu da učestvuju u izbornom procesu.

- Činimo to putem udruženja, ambasada i drugih diplomatskih predstavništava naše zemlje u svijetu pa čak organiziramo i posjete članova CIK-a u inozemstvo - kaže Pirić.

Makarević: Akcija animiranja bh. iseljeništva


Inače, uoči predstojećih oktobarskih izbora, nedavno je u prostorijama Ambasade BiH u Oslu upriličena masovna izborna registracija građana BiH koji žive u Norveškoj.


Volonteri društva "Stećak" pomagali su građanima da ispune i pošalju potrebnu dokumentaciju. Također, ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević pokrenuo je akciju animiranja bh. iseljeništva na što veće sudjelovanje na izborima u BiH, počevši od turneja kroz norveške gradove do kreiranja motivirajućeg videa.



Arnautovo pismo u Australiju


Među onima koji pokušavaju motivirati bh. građane u inozemstvu da izađu na izbore je i Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. On je nedavno poslao pismo u Australiju, gdje je bio ambasador, i to na adresu Australske unije bosanskohercegovačkih asocijacija (AUBHA).

Arnaut: Promicanje demokratskih vrijednosti

Uz konstataciju da je ta unija dokazani promotor interesa BiH i njenih građana u Australiji te da je dala izuzetan doprinos afirmaciji naše domovine, Arnaut im se obratio sa molbom da svoje aktivnosti u narednom periodu usmjere na zagovaranje što opsežnije registracije naših građana u toj zemlji za glasanje na predstojećim općim izborima u BiH.


- Kao bivši ambasador BiH u Australiji, duboko sam svjestan opredijeljenosti naših građana da primijene najbolje demokratske vrijednosti i praksu te zemlje u BiH. Kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, uvjeren sam da su glasovi naše dijaspore od posebnog značaja za promicanje demokratskih i prozapadnih vrijednosti u BiH, za poništavanje rezultata genocida i etničkog čišćenja te za jačanje multietničkog karaktera naše zemlje.

 

Sve ove vrijednosti i ciljevi posebno se promoviraju upravo kroz korištenje vašeg biračkog prava, odnosno glasanjem na izborima u BiH. Ovo pravo, uz minimalne napore, može iskoristiti svaki građanin BiH koji živi u inozemstvu i koji posjeduje jedan od traženih dokumenata - naveo je Arnaut, između ostalog, u svom pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.