MEĐUGORJE

Mamić: Ne želim biti u hrvatskom zatvoru, imam mnogo baza po BiH

Mamić: U službi drugih

M. SMAJKIĆ

10.6.2018

To što je bivši čelnik i sadašnji savjetnik Nogometnog kluba (NK) Dinamo Zdravko Mamić, koji je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvorske kazne, prebjegao u Međugorje, nimalo se izgleda, ne sviđa stanovnicima ovog hercegovačkog svetišta.


Meta na čelu


Zanimljivo je da mještani o tome da je Mamić za svoju sadašnju adresu odabrao upravo Međugorje, jednostavno, ne žele govoriti. Pogotovo ne žele javno. Uzaludni su bili naši napori i trud da silne prodavače, konobare, šankere, taksiste, šetače u ulici Pape Ivana Pavla Drugog, čiji je Mamić stanovnik, privolimo na koju riječ.

Međugorje: Za mještane sramota

I, u neformalnom razgovoru, na prste jedne ruke daju se nabrojati oni koji su nam izustili koju riječ. Kako god, svi su oni složni u jednom - Mamićev dolazak u Međugorje je sramota. Jer, kako nam reče jedan mještanin, “Međugorje je svetište”. Sramota je bila riječ i koju nam je dobacila jedna trgovkinja, a na naš upit zbog čega to misli, odgovorila je da se trebao suočiti sa presudom. Dobacila je i “da će, izgleda, morati kuću u Međugorju napraviti”.


Čak nam je i predsjednik Mjesnog ureda Međugorje - Bijakovići Mile Ostojić, kojeg smo telefonski pozvali prije odlaska u Međugorje kako bismo se s njim našli i porazgovarali o “novom susjedu”, odbrusio: “Ne želim ga uopće komentirati. Sramota je što je odlučio doći tu gdje jeste.”

“Villa Regina” u kojoj je odsjeo

S druge strane, Mamić, kojeg smo prilično dugo čekali ispred hotela “Villa Regina”, gdje boravi, jer najprije “nije bio tu”, a zatim “je malo prilegnuo, ali će vam zasigurno biti na dispoziciji”, kazao nam je u kratkom razgovoru da ga “rijeke ljudi dolaze pozdraviti”.


- Ovaj daje podršku, onaj nudi savjet, smještaj... tako da, evo, nemam sekunde vremena. Jedva čekam da se naspavam i da imam nekakav normalan ritam. Moram se početi baviti sam sobom, jer sam sad u službi drugih - rekao nam je Mamić.


Na oprezu


U četvrtak je, ispričao nam je, podnio zahtjev za izdavanje lične karte i vozačke dozvole u Policijskoj upravi Tomislavgrad s obzirom na to da je porijeklo njegove porodice iz Zidina na području tomislavgradske općine. Ponovio nam je da je sigurno to da ostaje u BiH, a želi da mu baza bude Međugorje.


- No, imam ja mnogo baza po BiH. Prema tome, vidjet ćemo kakve će okolnosti biti. Rekao sam da je to isto kao da sebi metu na čelo stavite. Nažalost, to je tako, ali nemam izbora. Da nemam metu na čelu, trebao bih biti u osječkom zatvoru, a ja to, ipak, neću - rekao nam je Mamić.

Pripadnici MUP-a HNK odlaze iz hotela

Dok smo ga čekali, uočili smo da u unutrašnjosti hotela s njegovim saradnicima i prijateljima sjede pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Mamić, vjerovatno iz straha za vlastitu sigurnost, želi biti na oprezu. Pogotovo nakon činjenice da je lani, baš u Zidinama, propucan. Počinioci tog napada još nisu otkriveni.


O sudskom procesu


- Sigurno će proći još izvjesno vrijeme da nećemo dobiti rješenje presude. Nakon toga ćemo je proučiti. Imam potpuno povjerenje u mog odvjetnika Miljevića, sastavit ćemo odgovor i boriti se. Također, bavit ću se prikupljanjem građe i nadogradnjom svega što sam najavio da ću u određenim trenucima iskoristiti za ozdravljenje hrvatskog pravosuđa - poručio je Mamić.


Vlasništvo braće Vasilj


Zdravko Mamić u Međugorju boravi u hotelu „Villa Regina“, gdje je pet dana prije njegovog dolaska odsjeo i predsjednik Dinama Mirko Barišić. Inače, vlasnici ovog hotela su braća Jure i Mario Vasilj, Mamićevi veliki prijatelji. S obzirom na to da je Mario i dekan na fakultetu u Mostaru, Jure obavlja veći dio porodičnog posla.


Zdravko Mamić je i prije presude često odsjedao u ovom hotelu, dolazio je i sa svojom majkom Lucijom te s njom posjećivao Brdo ukazanja i Križevac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.