MOSTAR

Dok međunarodni zvaničnici pitaju, gradske vlasti šute: Jesu li, zaista, Grci krivi što pročistač nije u pogonu?

Piše: M. SMAJKIĆ

11.6.2018

Brojni međunarodni zvaničnici, pogotovo predstavnici institucija koje su uložile ogromna finansijska sredstva, poput šefa Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuela Salinasa i ambasadora Kraljevine Švedske u BiH Andersa Hagelberga, postavljaju posljednjih dana pitanje zbog čega u rad nije pušteno najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, ali odgovora na to, očito, nema. 

Razne afere

Ni javnost u Mostaru ne zna zbog čega u rad nije pušten famozni pročistač, u čiju su gradnju Svjetska banka, Vlada Švedske i Evropska komisija uložile 23 miliona KM, dok Neretva dnevno proguta 10.000 kubika otpadnih voda.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH, kazao je prošle sedmice novinarima da se u cijeloj priči čeka odgovor grčke firme “Aktor”, koja je bila izvođač radova na projektu, kao i da su u Gradskoj upravi ispunili sve uvjete koje su Grci od njih tražili.


Bešlić: Bez pojašnjenja

Pitanje je da li Bešlić sada krivicu prebacuje na Grke ili je ova kompanija, za koju su se vezale razne afere u Makedoniji i Srbiji, “zabrljala stvar” i u Bosni i Hercegovini.

O tome smo jučer htjeli porazgovarati s Bešlićem, ali on na naše pozive i SMS-ove nije odgovarao, kao ni glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina.   

Na naše pozive nijemi su ostali i načelnik Gradskog odjela za finansije i kadar Stranke demokratske akcije Izet Šahović, koji je s Bešlićem supotpisnik budžeta, ali i Mili Huseinagić, direktor “Vodovoda”, čiji tim učestvuje u izgradnji kolektora i pročistača.

Otkazana svečanost  

Bešlić je u februaru izjavio da nisu uspjeli osigurati sredstva za nesmetan rad pročistača, za šta je na godišnjem nivou neophodno 2,5 miliona KM.

Svečanost puštanja u rad postrojenja bila je zakazana za 19. mart ove godine, ali je naprasno, bez objašnjenja, otkazana.

Nema tehničkih prepreka 

Ovo pitanje nedavno je, tokom obilaska gradilišta kolektora, postavio i Fuad Čibukčić, direktor Fonda za okoliš FBiH, iz čije su kase do sada u ovaj projekt uložena četiri miliona KM.  

On je pojasnio kako ima informacije da nema nikakvih tehničkih prepreka za rad tog postrojenja, ali i da je desnoobalni kolektor u potpunosti spojen na pročistač.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.