NAJAVE

Velika Britanija šalje pojačanje EUFOR-u od 40 vojnika

S. N.

12.6.2018

Povodom najave dolaska pojačanja mirovnim snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR), komandant te misije, austrijski generalmajor Martin Dorfer medijima je dao sljedeću izjavu: 

- U skladu sa svojim mandatom, prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih naroda, EUFOR blisko sarađuje s vlastima BiH i organima za provođenje zakona s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti.

Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat.

Mogu potvrditi da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR osiguravaju dodatni kapaciteti u skladu s ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu. Na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošle sedmice, Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno s drugim zemljama učesnicamam misije, osiguralo vojnike za popunu upražnjenih i novih pozicija u EUFOR-a. To je uobičajen i redovan postupak.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske saglasilo se rasporediti jednu manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.