UOČI IZBORA Rok do 24. jula

Svjetski savez dijaspore BiH poziva na pravovremenu registraciju birača

Fena
12.06.2018 14:27

Svjetski savez dijaspore BiH poziva sve građane da se blagovremeno registruju za glasanje iz dijaspore kako bi mogli ostvariti svoje glasačko pravo i ispuniti građansku obavezu prema domovini.

Savez podsjeća da 24. jula ističe rok do kojeg se građani mogu registrovati za glasanje iz dijaspore.

Navode da je uvjet za sve građane u dijaspori da popune PRP-1 obrazac i pošalju ga, uz kopiju ličnog dokumenta, na mail adresu Centralne izborne komisije BiH ([email protected]), kako bi bili zavedeni u Centralni birački spisak izvan BiH i u septembru dobili na svoju adresu glasački materijal.

-Bosanci i Hercegovci koji su na privremenom ili stalnom boravku u drugim zemljama bezbroj puta su pokazali privrženost domovini i sigurno je da, pored ekonomskih, dijaspora raspolaže ogromnim političkim i izbornim resursima da utječe na poboljšanje stanja u domovini. S tim u vezi, pozivamo sve nadležne institucije da iskoriste sve raspoložive resurse kako bi se do krajnjeg roka animirao što veći broj građana BiH u dijaspori da se registriraju za glasanje - kaže se u saopćenju Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Savez ovom prilikom ukazuje na određene zloupotrebe imena i identiteta bh. dijaspore s ciljem promocije interesa pojedinih političkih subjekata i njihovih kandidata.

-Građani u dijaspori žele, najprije od institucija, a onda i od svih koji se koriste imenom dijaspore pravovremenu i punu, objektivnu informaciju o registraciji i procesu glasanja, a ne pravljenje fiktivne percepcije da dijaspora podržava ovog ili onog kandidata, čak i prije nego što su građani u dijaspori dobili priliku da se izjasne o tome na izborima. To je znak nepoštovanja određenih političkih subjekata i pojedinaca prema bh. dijaspori - naglašava Savez.

Veliki broj građana u dijaspori izrazio je, dodaju u ovom savezu, nezadovoljstvo takvim ponašanjem i odsustvom poštovanja i nadaju se da će zloupotrebe prestati.

NA VRH