UPOZORENJE

Isaković od početka maja apelira na institucije: Gdje je nestalo oko 20 miliona KM za nabavku rezervi nafte?

Isaković: Imaju alate za djelovanje

S. DEGIRMENDŽIĆ

12.6.2018

Dok BiH gori zbog sve viših cijena goriva, iz nadležnih institucija BiH nema naznaka da se žele pozabaviti ovim problemom i zahtjevima građana. Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, još prije mjesec pitao je Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ima li Vijeće ministara BiH odgovor na ovakva drastična poskupljenja nafte, jer od februara su četiri puta rasle cijene u iznosu od ukupno oko 40 feninga.  

Nenamjensko trošenje

- Naknadni pismeni odgovor koji sam dobio od Šarovića je da entiteti neće poduzimati bilo šta po ovom osnovu s obzirom na to da je tržište slobodno, a time i slobodno formiranje cijena. Ali, ja smatram da Vijeće ministara ima alate za djelovanje na tržištu, između ostalog i utjecaj na tržište iz robnih rezervi, kako to rade sve zemlje u svijetu, a entiteti svojim socijalnim programima da amortizuju divljanje cijena - kaže Isaković.

On pojašnjava da je u međuvremenu došao do skandaloznog podatka o tome na koji su način trošena sredstva građana koja su trebala biti usmjeravana u nabavke rezervi nafte. Također, Isaković ističe da je došao do podatka da zbog toga „Naftni terminali“ nemaju u svojim skladištima nikakvih rezervi!


Faksimil dijela Zakona o naftnim derivatima FBiH: Izdvajanja za rezerve nafte

- Prema Zakonu o naftnim derivatima, od 2014. izdvaja se 0,01 KM po litru goriva za nabavku rezervi nafte. Do sada je na tom računu trebalo biti 28 miliona KM, a u međuvremenu sam saznao da je na tom računu tek oko 7,5 miliona KM, jer je navodno preostalih oko 20 miliona potrošeno na plaće i materijalne troškove u „Naftnim terminalima“, što znači da su sredstva nenamjenski trošena. Pitanje je i gdje su sredstva od zakupnine prostora „Naftnih terminala“ i ponovo pitam ministra Šarovića i premijera FBiH Fadila Novalića šta će uraditi u vezi s tim i zašto se ne interveniše – ističe Isaković.

Državna tajna

Pokušali smo jučer kontaktirati i Direkciju robnih rezervi FBiH, ali naišli smo na zid šutnje, barem kada su zvanične informacije u pitanju. Više izvora, naime, kazalo nam je da izjave o svim informacijama o robnim rezervama može davati jedino Novalić, koji je, kako nam je rečeno, tu vrstu podataka proglasio „državnom tajnom“.

- Zakon o robnim rezervama pod oznakom je državne tajne, o količinama, o tome hoćemo li intervenirati ili nećemo, ne možemo ništa reći, jer bez odluka Vlade FBiH nema ni intervencije ni informacija – kaže naš izvor.

Na naše telefonske pozive Novalić jučer nije odgovarao.

I Savjet ima moratorij na izjave  

Da ne smiju govoriti bez Novalićevog odobrenja, rekao nam je i jedan od članova Savjeta koji je formirala Vlada FBiH da se brine o robnim rezervama i koji čine predstavnici pet federalnih ministarstava. On kaže da Direkcija robnih rezervi sigurno nije spremna za intervenciju i da bi se to pitanje trebalo riješiti na državnom nivou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.