MOSTAR

Ljude ne treba dijeliti po vjeri, već na dobre i loše

Osnovci obišli mostarske bogomolje

M. HODŽIĆ

12.6.2018

Naše različitosti naše su bogatstvo, bio bi najbolji opis fotografije na kojoj su zajedno mostarski paroh Radivoje Krulj, fratar Ante Marić i nastavnica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić. Fotografija je nastala prije nekoliko dana u Mostaru, prilikom učeničke posjete mostarskim bogomoljama.  

Brojna pitanja

Na inicijativu vjeroučiteljice Kazazić, učenici Šeste osnovne škole Mostar, u kojoj ona predaje vjeronauku, već treću godinu zaredom posjećuju mostarske bogomolje, a sve radi promoviranja važnosti međusobnog uvažavanja i upoznavanja. Tako su prije nekoliko dana obišli džamiju u Cernici, gdje ih je srdačno ugostio imam Enver ef. Husnić.

Zatim su obišli franjevačku Crkvu sv. Petra i Pavla, gdje im je domaćin bio fratar Ante Marić, a posjetili su i pravoslavnu Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, o čijoj je historiji učenicima govorio paroh Krulj.


Kazazić, Marić i Krulj: Važnost međusobnog uvažavanja

- Drago nam je što smo pobliže upoznali tradiciju i historiju drugih vjera. Učenici su dobili odgovore na sva pitanja, a bilo ih je mnogo. Svi smo izvukli pouku da ljude ne trebamo dijeliti prema religiji, već na dobre i loše. Ponosni smo što u BiH, a posebno u Mostaru, žive ljudi različitih religija i to je nešto što našu domovinu čini toliko posebnom - kazala nam je Kazazić.

Svijetli primjeri

Istakla je da su ovakvi svijetli primjeri nužni, pogotovo u Mostaru, koji mnogi još nazivaju gradom slučajem.

- Ovakvi projekti vrlo su bitni, jer svi znamo u kakvom se društvu nalazimo. Mi ne želimo da Mostar nazivaju gradom slučajem i ja već tri godine pokušavam, zajedno s parohom Kruljem, djeci pokazati da postoji bolje sutra u našem gradu i da se trebamo uvažavati, pomagati i slagati – poručuje Kazazić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.