GODIŠNJICA

Nurija Pozderac je antifašističkom pokretu dao posebnu dimenziju

Al.B

12.6.2018

Posjetom grobu Nurije Pozderca na Dragoš-sedlu iznad Tjentišta obilježena je godišnjica smrti potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, jednog od najistaknutijih članova partizanskog pokreta iz BiH, učesnika bitaka na Neretvi i Sutjesci i dobitnika Ordena narodnog oslobođenja Jugoslavije. Grupa poštovalaca očistila je mermernu grobnicu i uredila okoliš. Inicijator posjeta, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, s glavnim imamom MIZ Foča Miralemom ef. Hodžićem, predsjedavajućim SO Foča Izetom Spahićem i nekolicinom mještana, na mjestu gdje je 12. juna 1943. godine, od posljedica ranjavanja tokom Bitke na Sutjesci, Pozderac preminuo i gdje je sahranjen proučio je Fatihu. Ovaj dan, kaže Pitić, uvršten je u kalendar značajnih datuma na području Goraždanskog muftijstva. 

- Pozderac je naš veliki Bošnjak, aristrokata starog kova, koji je NOB-u i antifašističkom pokretu u našem narodu dao posebnu dimenziju. Na ovaj način pokušavamo prvo da njemu zahvalimo na tome, ali i porodici Pozderac na ukupnom doprinosu u toj značajnoj dionici povijesti našeg naroda, a s druge strane da se i sami obavežemo da antifašističke vrijednosti čuvamo i razvijamo. Da podsjetimo i one koji se često znaju pozivati na te vrijednosti da bi bio red da se i oni ponekad sjete Nurije Pozderca – kazao nam je Pitić.

Nurija Pozderac rođen je 15. januara 1892. godine u Cazinu. Njegov otac Murat bio je posljednji vladar Krajine u Osmanskom carstvu. Pred početak Drugog svjetskog rata izabran je za poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Kasnije je odbio poziciju u vladi NDH i priključio se partizanima. Zbog spašavanja grupe Jevreja iz transporta ka Jasenovcu, Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta “Yad Vashem“ 2012. godine Nuriji i njegovoj supruzi Devleti, dodijelila je medalju Pravednik među narodima i Povelju časti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.