BIH

FRONTEX dobiva još 10.000 ljudi, EU ojačava svoje granice i prema BiH

S. N.

12.6.2018

Evropska unija je gotovo utrostručila budžet za čuvanje vanjskih granica i suočavanje s migrantima. Agencija za kontrolu vanjskih granica Unije FRONTEX dobit će još čak 10.000 pripadnika. 

To je danas prezentirano tokom rasprave u Evropskom parlamentu. Na njoj je detaljno govoreno o migrantskim izazovima te je objavljen prijedlog da budžet za ovu svrhu, za period 2021. - 2027., bude 34,9 milijardi eura. To je skoro tri puta više nego za tekući fiskalni period koji je bio predvidio "svega" 13 milijardi eura u ove svrhe. 

Kako su iz Evropske komisije pojasnili, migrantski val tokom 2015., a posebno 2016. godine zatekao je EU nespremnu. 

Sada Evropska komisija predlaže bitno pojačanje stavki za ovu potrebu i višegodišnjem finansijskom okviru (MFF) nudi sasvim konkretne brojke i objašnjenja.

- Na temelju dosadašnjih iskustava i saznanja, migracije će ostati izazov za nas i u budućnosti. Zato i predlažemo do sada nezabilježeno povećanje budžeta za ovu namjenu - naveo je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans (Timmermans). 

Dodao je da ovim prijedlogom Brisel želi osigurati da "brzo možemo pružiti potrebnu pomoć svakoj od država članica EU, gdje treba i kad treba". 

- Posebno je to bitno u situacijama kada smo suočeni s krizom - podvukao je on.

U okviru tog fonda najmanje 10 milijardi eura bit će potrošeno na pitanja azila, programe socijalizacije legalnih migranata, ali i suzbijanje nelegalne migracije. 

Evropska komisija planira potrošiti i 1,3 milijarde eura za nabavku najsavremenije opreme na graničnim prijelazima. Time bi se bitno pomoglo 115.000 carinika EU u izvršenju njihovih zadataka. Oni bi već od 2021. godine trebali dobiti najsavremenije skenere, opremljene programima za prepoznavanje registarskih oznaka vozila, ali i nove kontingente pasa dresiranih da otkriju opasne materije.

Dodatno, predlaže se i 4,8 milijardi eura na ime troškova unapređenja viznog sistema sistema EU. Dio tog novca bit će potrošen za nabavku opreme koja će biti korištena za obradu prijava za ulazak u EU koje će podnositi građani BiH te ostalih država koje nemaju vizni režim s EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.