BIH

Kormak pozvala bh. političare da sarađuju s investitorima

S. N.

12.6.2018

Američka trgovačka komora (AmCham) u BiH predstavila je jučer svoj prvi  ''Bijeli papir'' i akcijski plan za realizaciju ''Bijelog papira''. U pitanju je  dokument u kojem su predstavljene prepreke koje stoje na putu američkim te drugim međunarodnim investitorima, domaćim kompanijama, članovima Američke trgovačke komore, ka uspješnom poslovanju u BiH.

Prepreke su dijagnosticirali sami američki investitori, AmCham BiH i gosti  “Američkog biznis foruma za promociju i umrežavanje”. Ovaj skup održan je prošle godine u septembru u Banjoj Luci. Organizirao ga je AmCham u saradnji s Ambasadom SAD u BiH.  

Ambasadorica SAD Morin Kormak (Maureen Cormack) pred prezentaciju ''Bijelog papira'' održala je počasni govor u kojem je više puta naglasila da Američka trgovačka komora u BiH ima potpunu podršku Ambasade SAD pri rješavanju prepreka koje su naznačene u ovom dokumentu.

Ona je pozvala članove Komore da se aktiviraju jer samo ujedinjeni i aktivni članovi stvaraju komoru koja može biti lider u donošenju uspješnih reformskih promjena u BiH.

Kako prenose iz AmChama, ona je naglasila i da je pravo vrijeme da se članovi aktivno udruže, s obzirom na nadolazeće opće izbore u oktobru. 

- Političke stranke trenutno rade na programima i platformama,  spremajući se za izbore u oktobru 2018. Poslovna zajednica treba iskoristiti ovo pogodno vrijeme da bi dala svoj doprinos u kreiranju tih platformi. ''Bijeli papir'' Američke trgovačke komore u BiH može poslužiti kao važna polazna tačka – istaknula je Kormak.

AmCham BiH će svoj strategijski plan predstaviti u septembru.

Kenan Karčić, predsjednik AmChama, najavio je omasovljenje članstva i ustrajne aktivnosti na uklanjanju prepreka koje stoje pred investitorima u BiH.

Najavljeno je da će se detaljno uraditi spisak prepreka za svaki sektor ponaosob.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.