OBRAZOVANJE

Ugovor o stipendiranju u četvrtak potpisuje 110 učenika i studenata romske nacionalnosti

Fena

13.6.2018

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH“ i Fond otvoreno društvo BiH u četvrtak zaključuju ugovor za projekt "S obrazovanjem u budućnost-XIV" s ciljem stipendiranja stotinu učenika srednjih škola i deset studenata romske nacionalne manjine u školskoj 2018./2019. godini.

Također, iz projekta "S obrazovanjem u budućnost XIII", romskim stipendistima uz stipendije za maj i juni školske 2017./2018. godine bit će podijeljeni kompleti sportske opreme iz donacije Provincije Girona, Katalonija (Španija).

Od školske 2005./2006. do 2017./2018. godine, najviše sredstvima Fonda otvoreno društvo BiH, i uz učešće Katoličkog komiteta za borbu protiv gladi i za razvoj (Francuska), Association Emmaus, Sassenage, (Francuska), Advokatske firma Wolf Theiss, Beč (Austrija) Fonda Pavo Jusuf Urban-Ibruljević (BiH), modne kreatorke Agnes B. (Francuska), Diplomatskog zimskog bazara, Aide Karahmet, Fonda "Kemal Hasibović", GP Butmir, Grafičar promet d. o. o., donatora koji ne žele javni publicitet i Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", učenicima i studentima romske nacionalne manjine iz 45 mjesta u Bosni i Hercegovini podijeljeno 1.489 stipendija vrijednosti od 1.369.020 KM.

Važna je činjenica da su u odnosu na ukupan broj stipendista mlade Romkinje zastupljene sa 49 posto, što uvjerljivo ukazuje na neopravdanost stereotipa o nezainteresiranosti Romkinja za školovanjem, kao i da je stipendiranjem obuhvaćeno 140 romskih studenata/studentica ili približno deset posto.

Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", osim obaveza iz projekta "S obrazovanjem u budućnost", djeci i mladim romske nacionalne manjine omogućilo je učešće na ljetovanju, projektu psihosocijalne rehabilitacije, projektu iz oblasti ljudskih prava, pomoć u školskom priboru i sportskoj opremi, humanitarnu pomoć i u prigodnim prilikama medijski nastup.

Stoga, novi ugovor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" i Fonda otvoreno društvo BiH predstavlja konkretno i mjerljivo djelovanje kako bi mlade Romkinje i Romi stekli adekvatno obrazovanje, bili konkurentni na tržištu rada i aktivno djelovali u zajednici, saopćeno je iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.