VLADA FEDERACIJE

Sutra u Sarajevu potpisivanje kolektivnog ugovora za oko 3.000 uposlenika ''Željeznica FBiH''

Fena

13.6.2018

U sjedištu Vlade Federacije BiH (zgrada ''Energoinvesta'') u Sarajevu sutra će biti potpisan kolektivni ugovor za oko 3.000 uposlenih za područje željezničkog saobraćaja u Federaciji BiH.

Kolektivni ugovor će potpisati u ime Vlade FBiH federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić, predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Arapović i predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture ''Željeznica FBiH'' Igor Boban.

To je drugi kolektivni ugovor koji sadašnja vlada potpisuje za područje djelatnosti željezničkog saobraćaja. Prethodni kolektivni ugovor uspješno je implementiran tako da su izvršene sve obaveze prema uposlenima, što je u značajnoj mjeri smanjilo sudske postupke po osnovu radnopravnih sporova u okviru JP ŽFBiH.

Ovim kolektivnim ugovorom u odnosu na prethodni uvećana su prava kroz rast satnice, izdvajanja po osnovu minulog rada i toplog obroka.

To je peti granski kolektivni ugovor koji Vlada FBiH potpisuje u drugom krugu pregovora od usvajanja Zakona o radu u toku ovog mandata. Preostalo je okončanje procedure oko potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za područje djelatnosti telekomunikacija.

U toku 2016., u prvom krugu, ispregovarano je i potpisano svih šest kolektivnih ugovora za koje je Federalna vlada zadužena te je na ovaj način još jednom pokazana njena odlučnost da jača socijalni dijalog i partnerski odnos sa sindikatima, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.