ISTRAGE

„Preventovi“ direktori osumnjičeni za pranje novca: Ko štiti Nijaza Hastora od procesuiranja!?

Nijaz Hastor: Kao vlasnik firme najodgovorniji

M. AŠČIĆ

13.6.2018

Feđa Morankić iz „ASA osiguranja“ i Haris Rahman iz „Preventa“ Goražde, čije kompanije pripadaju „Preventovoj grupaciji“, koja je u vlasništvu sarajevskog biznismena Nijaza Hastora, osumnjičeni su u predmetu „Zadruga“ za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca!

Utaja poreza

Oni se sumnjiče da su sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka oprali na stotine hiljada maraka, a riječ je o jednoj od najvećih akcija policije i tužilaštva u poslijeratnom periodu usmjerenih protiv korupcije i utaje poreza.

Ovaj dvojac priveden je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo u februaru ove godine, a Kantonalni sud u Sarajevu odredio im je i mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa svjedocima i obavezno javljanje svakih 14 dana najbližoj policijskoj stanici.



Morankića su pripadnici MUP-a KS priveli i obavili pretres prostorija „ASA osiguranja“ 13. februara, a u istoj akciji, kao uposlenica ove firme i odgovorno lice, bila je privedena i njegova supruga Alma Morankić. Ona je nakon ispitivanja u Tužilaštvu puštena na slobodu.

Pet dana kasnije, po naredbi Tužilaštva KS pripadnici SIPA-e pretresli su i prostorije „Preventa“ Goražde te zbog sumnji na pranje novca priveli direktora ove firme Harisa Rahmana.



Rahman je član Upravnog odbora „Preventove grupacije“. I njemu su, također, određene mjere zabrane na sudskom ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu, o čemu su, također, izvještavali brojni mediji.

Plaće bez doprinosa

Nesumnjivo, osoba odgovorna za sve nepravilnosti u radu ovih kompanija, koje, između ostalog, već godinama isplaćuju plaće radnicima bez uplate doprinosa, jeste Nijaz Hastor - vlasnik grupacije. Pitanje je ko i zašto Hastora štiti od procesuiranja, posebno što se sve ove firme dovode u vezu s pranjem novca i organiziranim kriminalom.


Zanimljivo je, međutim, da je Kantonalni sud u Sarajevu, nakon hapšenja Rahmana i još 13 osoba, odlučio medijima zabraniti da objavljuju imena osumnjičenih i njihovih kompanija.

Ko im je omogućio porezne olakšice

Poznato je da je kompanijama koje posluju u okviru „Preventove grupacije“, a tiču se automobilske industrije, odlukom prethodnih vlada omogućena jedna vrsta porezne olakšice. Ona je bila na snazi u posljednjih deset godina, tačnije sve do kraja prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.