Vlasti SR Njemačke izručile Milorada Obradovića Stivena, osumnjičenog za ratne zločine

Autor: Fena
13.06.2018 14:48
A
A
A

Vlasti Savezne Republike Njemačke izručile su danas Milorada Obradovića, zvanog Stiven (1967.), osumnjičenog za ratne zločine, koji je krajem prošle godine lociran, identificiran i lišen slobode u Minhenu.

Osumnjičeni je pravosuđu BiH predat na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. 

Obradović, koji je rođen u mjestu Miska Glava, općina Prijedor, pod istragom je u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, koji su nakon toga strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija. 

Osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F. K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosuđe BiH je za osumnjičenim Obradovićem tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inozemstvu. 

Tužilaštvo BiH zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Na zahtjev Tužilaštva BiH, do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužilaštvo BiH, skupa s partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, hapšenju i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz ove institucije.