REAKCIJE

Iz Hastorovog „Preventa“ ne demantiraju učešće direktora u pranju novca u predmetu „Zadruga“!

Piše: M. Aš.

13.6.2018

Uprava goraždanskog „Preventa“ reagirala je danas na tekstove „Dnevnog avaza“, u kojima smo, na osnovu tvrdnji radnika i pojedinih poslanika iz Skupštine BPK, problematizirali stanje u ovoj kompaniji, koja je u vlasništvu biznismena Nijaza Hastora.

U svojoj reakciji Uprava „Preventa“ Goražde navodi sljedeće:  

U Vašim cijenjenim novinama broj 8223 od 9. 6. 2018. godine na stranici broj 3 objavljen je tekst pod naslovom „Radnici bježe iz Preventa" te u nastavcima izdanja za 11. 6., 12. 6. i 13. 6. 2018. godine tekstovi sadrže niz grubih neistina i insinuacija kojima se nanosi ozbiljna materijalna i nematerijalna šteta našem društvu i odgovornim licima te smo prisiljeni upozoriti na neke od njih i zatražiti da ovo reagiranje objavite u narednom broju Vaših novina i na taj način ublažite štetu nanesenu našem društvu.

Prije svega, ''Prevent'' je apolitična kompanija koja svoje poslovanje isključivo bazira na poduzetništvu, razvoju novih tehnologija i diversifikaciji poslovanja. Kompletna dobit od 1999. do danas je reinvestirana u nova postrojenja, pa je tako danas ''Prevent'' prisutan na 15 lokacija u BiH sa 7.300 uposlenih. 

''Prevent'' Goražde kao dio grupacije je od svog otvaranja do danas zaposlio 1.200 uposlenika koji su prijavljeni u skladu sa zakonom u radni odnos, ostvaraju redovna mjesečna primanja s uplaćenim doprinosima i zdravstvenim osiguranjem, što dokazujemo uvjerenjem o izmirenim poreznim obavezama po osnovu direktnih poreza i javnih prihoda na dan 6. 6. 2018. godine, broj 13-5-1- 15-351, izdato od Kantonalnog poreznog ureda Ispostava Goražde, kao i poštivanjem svih drugih prava radnika propisanih zakonom. Prosječna primanja uposlenika u proizvodnji na lokaciji ''Prevent'' Goražde su iznad prosjeka u tekstilnoj industriji u BiH.

''Prevent'' je u Goraždu ispunio sve obaveze prema ugovoru o privatizaciji od 2011. godine na način da su se ispoštovali uvjeti privatizacije, zapošljavanje radnika, plaćanje poreza i doprinosa te realiziranih investicija viših od 21 milion KM. 

Potpuno je netačna informacija da su uručeni otkazi za 100 uposlenika, kako je navedeno u tekstu. Samo od početka 2018. godine do danas zaposleno je 130 novih radnika. Kontinuirano imamo nove prijave za posao, što može potvrditi i Kantonalni zavod za zapošljavanje. Dodatno, izgrađena je nova fabrika na lokaciji Vitkovići, koja će u narednom periodu osigurati nova radna mjesta i stabilna i dostojanstvena primanja za radnike.

Uposlenici ''Preventa'' Goražde imaju zagarantirana prava koja su zakonom regulirana, a posebnu osjetljivost pokazujemo prema trudnicama i majkama. Ne postoji slučaj otpuštanja trudnica iz kompanije ''Prevent'' Goražde, koje imaju uredno plaćeno trudničko odsustvo te su sve zakonske obaveze izmirene, što dokazuje i naš zahtjev za refundaciju od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK u iznosu od 250.000 KM. Svaki prekovremeni sat koji uposlenici provedu u kompaniji zbog vanrednih narudžbi kupaca je plaćen prema zakonu. 

Direktor Haris Rahman nikada nije imao javno obraćanje za govornicom Skupštine BPK, što mogu dokazati stenogrami ili zapisnici sa sjednica ove skupštine. 

Ne postoje tzv. platne liste za političare, jer mi smo grupacija koja ne djeluje na ovaj način ni ima bilo kakav odnos s političkim strankama ili utjecajima.

Također je netačna informacija da je Federalna inspekcija bila u pregledu lokacije ''Prevent'' Goražde i da istoj nije dozvoljen ulazak. 

Konačno, ističemo da je cijeli sporni tekst očit primjer neprofesionalnog novinarstva - sačinjen na osnovu očitih neistina i/ili poluistina. Izražavamo žaljenje zbog činjenice da nismo dobili blagovremen i profesionalan upit. Također, pozivamo medije i političke stranke da zajedno s privrednicima grade pozitivan poslovni ambijent koji će privući nove investitore i otvoriti nova radna mjesta. 

Odgovor novinara „Dnevnog avaza“:

„Dnevni avaz“, koji je uvijek bio na strani radnika, štiteći njihova prava, što smo bezbroj puta i potvrdili u svojim medijskim izvještajima, ne može, a da ne primijeti da Uprava „Preventa“ u svom demantiju potpuno zanemaruje važnu činjenicu da su direktori njihove grupacije osumnjičeni u predmetu „Zadruga“, koja se odnosi na organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca, zbog čega su privođeni i određene su im i sudske mjere zabrane.  

U prvom redu to se odnosi na Harisa Rahmana, višegodišnjeg direktora ''Preventa'' Goražde, predsjednika Uprave ''Preventa BH'' i člana Uprave ''Preventove'' grupacije, kojeg je privodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). 

U svojoj reakciji iz „Preventa“ ne demantiraju ni da je u okviru iste akcije hapšen i priveden i direktor ''ASA osiguranja'' Feđa Morankić, ali i Alma Moranjkić, direktorica ''ASA servisa'', koji su dio „Preventove“ grupacije.

Među odabranom ekipom, koja je tužiocima morala objašnjavati kako su i s kojom agencijom za zapošljavanje, po sumnji Tužilaštva Kantona Sarajevo, oprali stotine hiljada maraka, našli su se i Sead Hubjer, direktor kompanije „Prevent Safety Goražde“, ali i Enes Hadžiahmić, direktor firme „Prevent Components“. 

Riječ je, naravno, o „Preventovim'' direktorima koji su osumnjičeni za pranje novca i svi su pod mjerama zabrane, koje im je početkom marta odredio Kantonalni sud u Sarajevu. 

Inače, Tužilaštvo KS sve osumnjičene u akciji „Zadruga“ tereti da su sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka oprali na desetine miliona KM i budžet oštetili za oko 50 miliona KM. 

Stoga, „Dnevni avaz“ predlaže Upravi „Preventa“ da građanima i javnosti pojasni kako su direktori njihovih kompanija postali dio organizirane kriminalne grupe i na koji su način učestvovali u pranju novca, oštetivši budžet Kantona Sarajevo.  

I na kraju, jesu li ogromne iznose novca slali vlasniku Hastoru, političkim strankama ili su ga, eventualno, uzeli sebi! 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.