BIH

Centralna svečanost u Begovoj džamiji: Prvi dan Ramazanskog bajrama u petak, 15. juna

MINA

13.6.2018

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 15. juna. Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH bit će održana u Begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajram-namaz predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Sabah-namaz će se klanjati u 4.30 sati, nakon čega će do početka klanjanja bajram-namaza biti upriličen i prigodan bajramski program. Bajram-namaz će se klanjati u 5.41 sat. Tradicionalno bajramsko čestitanje bit će održano u uredu reisu-l-uleme od 9.30 do 12 sati. 

Kada je riječ o centralnim svečanostima na nivou muftijstava IZ u BiH, muftijstva su, uz najave centralnih bajramskih svečanosti, najavila i održavanja pratećih aktivnosti.

Muftijstvo sarajevsko 

Centralni bajramski program Muftijstva sarajevskog bit će organiziran u Carevoj džamiji u Sarajevu. Bajramsku hutbu održat će muftija sarajevski, prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Sabah-namaz će se, kao i u Begovoj džamiji, klanjati u 4.30, a bajram-namaz u 5.41 sat.

Muftijstvo mostarsko 

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 15. juna, a centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog bit će održana u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija mostarski, mr. Salem-ef. Dedović, a vrijeme bajram-namaza je u 5.37 sati.

Sabah-namaz klanjat će se u 4.27 sati, nakon čega će se proučiti hafiska dova i u hafiza Kur'ana Časnog promovirati hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog za zvanice bit će upriličen istog dana u Studentskom hotelu Mostar s početkom u 20 sati.

Muftijstvo travničko 

Centralna bajramska svečanost povodom Ramazanskog bajrama 1439. hidžretske godine na području Muftijstva travničkog održat će se u petak, 15. juna, u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram-namaza je u 5.45 sati.

Pres-konferencija povodom predstavljanja programskih sadržaja ovogodišnjih „508. Dana Ajvatovice“ održat će se, također, u petak, 15. juna, u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku u 10 sati.

Tradicionalni bajramski prijem muftije travničkog za zvanice bit će upriličen isto tako u petak, 15. juna, u 11 sati u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Muftijstvo tuzlansko 

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli u petak, 15. juna.

Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Sabah-namaz će se klanjati u 4.30 sati, nakon čega počinje ostali dio program.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.