Dodik: Britanski obavještajci dolaze u BiH da prisluškuju i šalju informacije

Srna
13.06.2018 20:54

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik izjavio je da u BiH dolazi 40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu, čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije. 

- Ovdje ulaze ljudi tog kalibra, znači obavještajci, kamuflirani u vojnike koji će raditi na prisluškivanjima, praćenjima i stvaranjima informacija i vjerovatno servisiranja tih informacija medijima - rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da pojedinci iz RS neopravdano minimiziraju dolazak britanskih vojnika, komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića federalnim medijima da vlast u RS nepotrebno diže galamu i da je SNSD slabiji nego što je mislio ako se prepao 40 vojnika.

Dodik je rekao da strani obavještajci nisu potrebni tom entitetu i upitao da li je Predsjedništvo BiH bilo upoznato o zahtjevu komande EUFOR-a za pojačanjem.

- Niko se ne boji, ne bojimo se ni mi, ali kako je moguće da član Predsjedništva može da kaže da je to u redu. To definitivno nije u redu. Republika Srpska to odbija - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očigledno je to dio ukupne atmosfere pokušaja da se osigura da Ivanić i ostali prođu na zajednički nivo (na predstojećim izborima).

Britanski Times objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore".

NA VRH