Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježavamo Dan šehida

Islamskazajednica.ba
14.06.2018 10:31

U subotu, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida.

Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Na mnogim bosanskim šehidskim spomen-mezarjima i haremima učenjem Kur'ana bit će iskazana počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.

Prema islamskom učenju, njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: 'Mrtvi su' ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate.“ (Kur'an, El-Bekare 154)

Na Šehidskom spomen-mezarju „Kovači“ u Sarajevu program obilježavanja Dana šehida počinje u 11.00 sati.

Organizator programa je Ured Vojnog muftije, a programu će prisustvovati zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić i najviši predstavnici državnih institucija, kao i Udruženje porodica šehida.

S obzirom na istaknuti značaj ovog dana u našoj savremenoj tradiciji i potrebi njegovanja kolektivnog pamćenja na dane neviđenog otpora agresiji i herojska djela bosanskih šehida, očekuje se da na obilježavanju Dana šehida, osim porodica poginulih i svečanih delegacija, prisustvuje veliki broj naših džematlija i građana.

NA VRH