OPREZNO Kroz mesne prerađevine u organizam unosimo hemije koja nas uništavaju

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila: Mesne prerađevine i crveno meso izazivaju rak

Blic.rs

Građani BiH sve više jedu meso iz uvoza, što potvrđuje i zvanična statistika prema kojoj smo prošle godine, u poređenju sa 2012., uvezli čak 20 tona mesa i drugih klaničnih proizvoda više.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, u BiH su prije pet godina uvezene 34 tone mesa, ukupne vrijednosti 131 milion KM, a u 2017. čak 54 tone koje su koštale 247 miliona KM.

Nije teško izračunati da kilogram mesa iz uvoza u prosjeku košta nepune četiri marke, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

Također, za samo godinu uvoz prerađevina od mesa je skočio za čak dva i po puta – sa 644 tona na 1.582 tone.

S druge strane, studija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ranije je potvrdila da mesne prerađevine i crveno meso izazivaju rak.

A koliko su u SZO zabrinuti rezultatima spomenutog istraživanja, svjedoče i njihova upozorenja da je korištenje suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa jednako opasno kao i konzumacija, naprimjer, alkohola i cigareta, te izloženost organizma azbestu ili arsenu!

Zato su i nadležne institucije u RS više puta pozivale građane da smanje konzumaciju ovih proizvoda.

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) podsjećaju da je SZO crveno meso označila kao vjerovatno kancerogeno, a mesne prerađevine kao kancerogene za ljude.

– U Agenciji za istraživanje karcinoma (IARC) uglavnom su se bazirali na karcinom debelog crijeva i rektuma, ali je povezanost između konzumacije crvenog mesa i pojave karcinoma uočena i kod karcinoma pankreasa i prostate – kažu u ovom institutu.

Dok stručnjaci iz SZO-a tvrde da 50 grama prerađevina dnevno povećava šansu za obolijevanje od raka crijeva za 18 posto, nutricionisti su izračunali da na kilogram mesa ide oko 100 grama hemije.

– To su emulgatori, aditivi, pojačivači ukusa, boje i mirisa. Kroz mesne prerađevine u organizam unosimo mnoge hemije koja nas uništavaju. Oni koji ga vole, treba da jedu meso čije je porijeklo poznato. Pored rizika od pretjeranog korištenja crvenog mesa, poznato je da se, prvenstveno živina, tovi steroidima, što je također opasno – upozoravaju nutricionisti.

NA VRH

Podijeli članak na