AKCIJA

Prema potjernici iz Hrvatske: U Međugorju uhapšen Zdravko Mamić

Žurnal.info
14.06.2018 12:40

Kako saznaje "Žurnal", pripadnici SIPA-e uhapsili su Zdravka Mamića.

Međunarodnu potjernicu za Mamićem, koji je u Hrvatskoj prvostepeno osuđen na šest i po godina zatvora, a prije toga je prebjegao u BiH, raspisao je Županijski sud u Osijeku.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo Zdravko Mamić uhapšen je na području Međugorja, saznaje "Žurnal" iz policijskih izvora.

Županijski sud u Osijeku, koji je Mamića prvostepeno osudio na šest i po godina zatvorske kazne, raspisao je domaću i međunarodnu potjernicu te izdao poseban nalog za njegovo hapšenje na području zemalja Evropske unije. Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić je prešao na teritorij Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim tvrdnjama u medijskim istupima, posjeduje uvjerenje o bh. državljanstvu na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobivanje svih bh. dokumenata.

Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić, sukladno zakonskim propisima, neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj, piše u tekstu "Žurnal.info".

NA VRH